1 av 2
Foto: Björn Olsson/Scanpix
2 av 2
Huset fick evakueras efter branden. Foto: Hanna Sandgren/Sveriges Radio

35-åring nedsövd efter storbrand

Den 35-årige man som skadades allvarligt i storbranden i Bergsjön, Göteborg, ligger nedsövd på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Tio vuxna och två barn från ett trevåningshus i Göteborg har fick föras till sjukhus för kontroll, efter en brand i ett flervåningshus i Bergsjön. En 35-årig man är allvarligt skadad och polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

– Det har varit någon form av explosion. Det har varit rökspridning i flera trapphus och brand i en lägenhet, säger Lars Jostelius, larm och räddningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Larmet kom in vid 4.30-tiden om en explosion och en brand i en källare. Räddningstjänsten hade ett stort antal räddningsfordon och 42 brandmän på plats. 

Polisens hypotes är att branden startat i källaren och genom en rökgasexplosion spridit sig till lägenheten. Det behöver inte vara två brandhärdar, men det har brunnit på två ställen.

– Vi tror att branden startade i källaren och att syret tagit slut. När sedan syre tillförs, genom att en dörr öppnas eller att ett fönster går sönder blir det en rökexplosion. Branden kan sedan har spritt sig via ventilationen, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Hyresgäster i fastigheten vaknade av att det exploderade i en brinnande lägenhet. Det hördes skrik och ett larm tjöt från lägenheten. Även i källaren ska det ha brunnit kraftigt, med tjock rök.

– Det lät som en bomb. Jag öppnade fönstret och hörde folk skrika, säger Medzide Cerimi, som bor mitt emot den brandhärjade hyresfastigheten i Bergsjön.

50 personer har evakuerats och flera personer har förts till sjukhus. Från lägenheten där branden startade har en man och en kvinna förts till Sahlgrenska universitetsjukhuset där de vårdas för brännskador och rökskador. Mannen ska vara brännskadad på hela kroppen.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

– När många riskerar att bli innebrända är det den rubriceringen som gäller, men just nu vet vi inte riktigt, säger Björ Blixter.

Förhör hålls med kvinnan som fanns i lägenheten. Hon är i 30-årsåldern och har lindriga rökskador.

Strax innan klockan sju meddelande räddningstjänsten att branden i hyresfastigheten är helt släckt.

– Vi har börjat att avveckla. Ett 20-tal personal är kvar för att ventilera, säger Urban Samuelsson, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Räddningstjänsten tvingas dock  vara kvar på platsen i fler timmar till. Ingen person ska finnas kvar i fastigheten.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista