1 av 2
En storbrand härjar på Nairobis flygplats. Alla flygningar till och från flygplatsen har ställts in. Foto: Scanpix
2 av 2
En storbrand har utbrutit på Nairobis flygplats. Sayyid Azim/Scanpix

Storbrand på flygplatsen i Nairobi

1:44 min

Östra Afrikas mest trafikerade flygplats – internationella Jomo Kenyatta-flygplatsen i Nairobi i Kenya – drabbades i morse av en omfattande brand. All flygtrafik till och från flygplatsen ligger nere tills vidare.

Tiotusentals resenärer påverkas.

Tv-bilder visar gråsvarta rökpelare stiga mot himlen över den Kenyanska huvudstaden.

Branden ska ha startat vid 05-tiden i morse vid passkontrollen i avresehallen och sedan spridits vidare till internationella ankomsthallen, enligt den kenyanska luftfartsmyndigheten. Varför är fortfarande oklart.

Det finns ännu inte några uppgifter om skadade, men klart är att branden får stora konsekvenser för flygtrafiken över den Afrikanska kontinenten den närmaste tiden. Den internationella Jomo Kenyatta-flygplatsen i Nairobi är en av Afrikas viktigaste transportnav.

Men förutom nödlandningar så är alla flyg till och från flygplatsen nu inställda tills vidare och flyg dirigeras om till andra flygplatser i regionen, sa en regeringstjänsteman.

Resenärer har evakuerats från flygplatsen och vägen till den har stängts av för att ge plats åt vattentransporter. Släckningsarbetet pågick fortfarande under förmiddagen, även om branden nu ska vara under kontroll vad gäller den internationella avresehallen, rapporterar AFP.

Branden kommer bara två dagar efter att ett fel vid en flygbränslepump orsakat stora förseningar vid flygplatsen och tvingat flera plan till kuststaden Mombasa, och de internationella flygplatserna i Uganda och Rwanda.

Den kommer också samma datum som terrorattackerna 1998 mot den amerikanska ambassaderna i Nairobi och i Dar es Salaam, där fler än 220 personer dödades. Men det fanns under förmiddagen inget som tyder på att flygplatsbranden skulle vara en terrorattack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista