Lina fick vänta på operation trots växande tumör

12 min

För en dryg månad sedan upptäckte Lina Baldenäs en cancertumör i ljumsken. Trots att tumören växte snabbt fick hon beskedet att en operation kunde bli aktuell först i september.

Aldrig i livet tänkte jag. Det hade jag inte klarat av och troligtvis hade jag inte överlevt det heller, säger Lina Baldenäs.

I juni varnade Vårdförbundet för att sommaren på landets sjukhus skulle bli värre än ifjol. 60 procent av Vårdförbundet lokalavdelningar uppger att de saknar sjuksköterskor och 40 procent har brist på specialistsjuksköterskor.

– Hela vården i sommar har varit uppbyggd på att personal har gått in och jobbat extrapass och att man har fått flytta på semestrar, säger Pia Arndorff, vice ordförande på Vårdförbundet. 

En annan vanlig lösning på personalbristen är att dra ner på antalet vårdplatser vilket kan leda till överbeläggningar. Som en åtgärd mot problemet med överbeläggningar har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) skapat en nationell databas där man ska registrera överbeläggningar och därifrån kunna dra analyser på vad de kan bero på, säger Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på SKL.

– Det är meningen att den ska vara utgångspunkt för det nationella förbättringsarbete för att försöka åtgärda det här problemet som inte bara är ett sommarproblem, säger Göran Stiernstedt.

En enkät som Sveriges Kommuner och Landsting har skickat ut till landstingen visar att de flesta svarar att det varit svårare att rekrytera personal i sommar. Något som Karin Engdahl, socialdemokratiskt regionråd i Västra Götaland med ansvar för sjukvårdsfrågor, känner igen.

– Det vi såg i början på sommaren var att det saknades sjuksköterskor till nästan alla våra sjukhus i regionen trots att man börjat med att rekrytera sommarpersonal väldigt, väldigt tidigt.

– När man legat inlagd några gånger så förstår man vart resurserna borde läggas någonstans. De borde läggas på sjuksköterskorna, för de är dem som driver hela bygget, säger patienten Lina Baldenäs om sin sjukhusvistelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista