Demonstrationer i Tunisien mot regeringen. Foto: Hassene Dridi/Scanpix

Demonstrationer mot regeringen i Tunisien

1:45 min

I Tunisien avbröt i går kväll den demokratiskt valda församling som försöker skriva landets nya grundlag sitt arbete på obestämd framtid. Och i huvudstaden Tunis hölls i går stora demonstrationer mot den sittande regeringen.

En av demonstranterna berättar för nyhetssajten Tunisialive att han är där för ett fredligt Tunisien med ekonomisk och politisk stabilitet.

– Vi demonstrerar för ett fredligt Tunisien, vill se vårt land fredligt igen. Vi vill se politisk och ekonomisk stabilitet, det är därför vi är här, sa demonstranten.

Det var de största oppositionsdemonstrationerna i Tunis sedan politikern Mohammed El-Brahmi sköts till döds utanför sitt hem för knappt två veckor sen.

Demonstranterna krävde främst att regeringen skulle avgå, och det var en speciell kväll, det var precis sex månader sen El-Brahmis kollega Chokri Belaid sköts till döds.

I går kväll meddelade också talmannen för den konstituerande församlingen överraskande att han avbryter deras arbete på obestämd framtid, för att sätta press på regering och opposition att komma överens.

Församlingen fungerar som Tunisiens tillfälliga parlament och valdes efter revolutionen 2011, deras uppdrag är att skriva en konstitution, och när den är klar blir det val.

Talmannen Mustapha Ben Jafar leder socialdemokratiska Ettakatol, ett parti som vill att regeringen avgår, men som trots det sitter kvar i den regering som är en koalition.

Det största partiet är Ennahada, ett moderat islamistiskt parti. Ennhadas partiledare Rachid Ghannouchi sa igår att det inte var tal om att upplösa vare sig regeringen eller den konstituerande församlingen. Men det finns också kompromisser som diskuterats.

Till stöd för Ennahda demonstrerade folk i helgen och då rapporteras det ha varit ännu fler ute på gator och torg i Tunisien.

I huvudsak har det gått fredligt till, de två sidorna har ibland demonstrerat samtidigt på samma torg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista