De senaste dagarna har diplomater från EU, USA och arabvärlden rest i skytteltrafik till Kairo för att försöka medla i konflikten mellan interimsregeringen och Muslimska brödraskapet. Foto: Egyptian Presidency/Scanpix.

Diplomatin har misslyckats i Egypten

1:37 min

De diplomatiska försöken att lösa krisen i Egypten "tog slut i dag". Det meddelade landets presidentkansli och landets premiärminister sa att beslutet att avsluta de demonstrationer som pågår i Kairo är slutgiltigt.

Efter tio dagar av intensiv diplomatisk stafett i Kairo, där den ena toppdiplomaten har avlöst nästa, är det nu över.

Den egyptiska övergångspresidenten antyder att det är dags att rensa de demonstrationer som pågår. Speciellt gäller det de tusentals Mursianhängare som demonstrerar dygnet runt genom att ockupera en vägkorsning vid moskén Rabia Al-Adawiya.

Det är som en liten stad av tält och presenningar där män, kvinnor och en del barn lever och sover bakom barrikader byggda av sandsäckar och uppbruten trottoarsten.

Presidentkansliet säger att efter diplomatins slut håller man nu det Muslimska brödraskapet "fullt ansvariga för handlingar och konsekvenser som kan följa".

Egyptens premiärminister Hazem el-Beblawi höjde också tonläget. Beslutet att skingra de demonstranter som finns vid moskén och på ett annat torg i centrala Kairo är slutgiltigt, och han uppmanade demonstranterna att omedelbart lämna torgen.

När beskedet kom i dag hade många diplomater redan flugit hem. Det var uppenbarligen omöjligt att komma överens om själva villkoren för att ens kunna påbörja riktiga samtal.

Brödraskapet ville ha sina ledare frigivna, militären och regeringen ville ha slut på demonstrationerna – där tog det stopp. Att det är slut med de internationella medlarna betyder dock inte att alla samtal upphör.

Det egyptiska islamiska universitetet i Kairo, Al-Azhar, som är ett viktigt lärosäte för muslimer, kallar till samtal efter Eid, de helgdagar som börjar i morgon efter det att fastemånaden ramadan tagit slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista