Jemen: Planerad terrorattack avslöjad

Terrornätverket al-Qaida ska ha planerat att ta över anläggningar för olja- och gasexport, samt en provinshuvudstad i Jemen hävdar jemenitiska källor.

Enligt uppgifterna skulle al-Qaida-anhängare, klädda i den jemenitiska arméns uniformer, ha stormat målen i söndags, uppgav en talesperson för Jemens premiärminister på onsdagen.

BBC skriver att planen var att spränga oljeledningar och ta kontroll över viktiga städer, inklusive två hamnstäder i södra Jemen.

Den jemenitiske premiärministerns talesman säger att terrorattackerna förhindrades genom att man placerade trupper kring de tilltänkta målen och hindrade folk från att komma in, enligt Reuters.

Så sent som i tisdags skärpte både USA och Storbritannien sina terrorvarningar för Jemen och i onsdags flögs amerikansk ambassadpersonal ut från landet. Även amerikanska medborgare har uppmanats att lämna landet omedelbart.

I helgen stängde USA ett 20-tal ambassader och konsulat i Afrika och Mellanöstern med hänvisningar till ett hot om en al-Qaida-attack.

Samtidigt har antalet USA-ledda attacker med förarlösa plan i Jemen ökat den senaste tiden. De senaste tio dagarna har 21 personer dödats. Enligt Washington Post, som hänvisar till amerikanska myndighetskällor, ska det finnas ett direkt samband mellan det ökade antalet USA-ledda attacker och uppgifterna om en planerad al-Qaida-attack.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista