Foto: Tullverket

Tullen beslagtar allt mer amfetamin

1:30 min

Tullens beslag av amfetamin har ökat kraftigt jämfört med förra året. Under första halvåret i år har tullen beslagtagit 110 kilo amfetamin. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma period förra året.

Lars Hansson är Tullverkets nationella narkotikaexpert.

– Sverige har ju av tradition varit ett amfetaminland, vi har ett frekvent missbruk av amfetamin och det gör ju att Tullverket lagt mycket fokus på att bekämpa amfetamin och som jag ser det så har vi varit framgångsrika helt enkelt, säger Lars Hansson.

Även beslagen av syntetiska droger har ökat kraftigt det första halvåret. Enligt Lars Hansson gör de olika europeiska tullmyndigheterna samma analys: den höga arbetslösheten har bidragit till att öka narkotikamissbruket, och amfetaminet och syntetiska droger jämfört med andra droger relativt billiga. Sett över flera år så kan man se stora variationer i tullens beslagsstatistik:

– När vi slår ut en organisation eller allvarligt stör dem så försvinner de kanske inte helt från marknaden, men det hittar nya smugglingsvägar, nya modus, nya inriktningar och innan vi har kommit i fatt och lyckas kartlägga de här nya vägarna så avspeglas det i statistiken, att det går lite upp och ner.

Tullmyndigheterna i Europa pekar nu ut ett land som den stora boven.

– Kina är ett av de stora länderna nu och då pratar vi mycket om de syntetiska drogerna, de här så kallade internetdrogerna. Men de står också bakom tillverkningen av kemikalier som behövs för framställning av mer traditionell narkotika som amfetamin.

Jens Ericson/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista