Färre köper ny dator

1:07 min

Många konsumenter väntar med att köpa ny dator. Det har bidragit till att försäljningen av persondatorer har minskat med 20 procent på ett år, visar en ny rapport i dag.

Pc-tillverkarna har annonserat att det inom kort kommer  lättare, snabbare och batterisnålare datorer med nya processorer. Det har gjort att många konsumenter väljer att vänta med att köpa ny dator. Och PC-försäljningen i Västeuropa har fullkomligt rasat under det senaste året.

Totalt såldes nästan 11 miljoner datorer i Västeuropa under det andra kvartalet, det var alltså 20 procent sämre jämfört med för ett år sen. Det visar en rapport från analysföretaget Gartner i dag. Och just försäljningen till privatpersoner går sämst, här blev nedgången hela 25 procent.

Men den nya generationens datorer kommer bara till viss del kommer att rädda PC-försäljningen i framtiden. Några nya försäljningsrekord kommer att inte slås, men fallet bromsas in, spår Gartner.

Surfplattorna har ju till viss del tagit över datorerna. Men nyligen visade preliminära siffror från analysföretaget IDC att försäljningen av surfplattor världen över faktiskt sjönk mellan första och andra kvartalet i år. Men jämfört med förra året säljs det i dag 60 procent fler surfplattor.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista