En vänsterextrem i Mälardalen grupp ska ha riktat olika attacker mot vad de anser vara personer ur den extrema högern. Foto: Andreas Hedfors/Sveriges Radio.

Polisen sen med att sätta brotten i sammanhang

2:07 min

Polisen i Mälardalen misstänker att en vänsterextrem grupp ligger bakom ett trettiotal attacker mot meningsmotståndare. I dag bistår Säkerhetspolisen polisen i region och enligt Fredrik, förundersökningsledare på polisen i Eskilstuna, har man varit sen med att sätta brotten i ett större sammanhang:

– Vi har varit naiva till en början. Man har sett det som enstaka händelser och inte sett bilden av det hela, säger han.

Som Ekot berättade i morse misstänker polisen i Mälardalen att en vänsterextrem grupp kan ligga bakom ett trettiotal olika attacker mot meningsmotståndare under det senaste halvåret.

De olika attackerna, som gruppen ska ha riktat mot vad de anser vara personer ur en den extrema högern, gäller bland annat telefonhot, misshandel och vandalisering av en lägenhet.

Enligt Fredrik på polisen i Eskilstuna, som inte vill uppge sitt efternamn på grund av rädsla för repressalier, är den en och samma vänsterextrema grupp som misstänks ligga bakom de olika dåden:

– Det är mellan fem och tio personer. Enligt vår uppfattning är det yngre killar och till viss del även tjejer. Många är arbetslösa. Det är skillnader mot, om vi säger högersidan: De individerna är äldre och de flesta har jobb och ordnade förhållanden på det sättet, säger han.

Stiftelsen Expo, som informerar om rasism och främlingsfientlighet i Sverige, kom med en rapport i slutet av juni som visade att högerextrema gruppers aktiviteter ökar på flera håll i landet.

Enligt Helene Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet, är bråk mellan grupper inom den extrema högern och extrema vänstern inte något ovanligt och något som går i vågor över tid. Men det kan orsaka problem lokalt om aktiviteterna ökar och grupperna känner ett behov av att svara varandra:

– Ibland lever de i symbios. Ökar aktiviteten från en grupp kommer en annan grupp möjligen att svara. Du kan få, så att säga, en väldigt problematisk lokal situation, säger Helene Lööw.

Säkerhetspolisen håller med om att bråk mellan extrema grupper ofta är koncentrerat till olika orter. Ahn-Za Hagström, chefanalytiker på Säkerhetspolisen, bedömer inte den här vänstergruppen i Mälardalen som något reellt hot:

– Vi bedömer inte att någon av de här aktörerna egentligen utgör något rejält hot mot demokratin, när vi pratar om att genomföra revolution eller förändra vårt statsskick. Men de utgör ett relativt allvarligt hot mot enskilda demokratiska funktioner, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista