Centralbanken höjde i dag också prognosen för den brittiska tillväxten och tror att BNP ökar med 1,5 procent i år. Foto: Kirsty Wigglesworth/Scanpix

Bank of England lovar oförändrad styrränta

1:37 min

Den brittiska centralbanken lovade i dag att styrräntan hålls kvar på rekordlåga 0,5 procent i flera år framöver.

Centralbankschefen Mark Carney sa  att den brittiska styrräntan inte kommer att röras förrän arbetslösheten i Storbritannien har fallit från dagens 7,8 procent till 7 procent eller lägre. Det tror inte Centralbanken händer förrän om tre år.  

Mark Carney har bara haft sin post i drygt en månad. Dagens presskonferens var hans första som centralbankschef. Att en centralbank kommer med utfästelser som den här är unikt. Mark Carney, som från början är kanadensare, har redan tidigare förespråkat att centralbanken bör föra en mer okonventionell penningpolitik och ge en slags guidning för framtiden.

Under sin tid som centralbankschef i Kanada blev Mark Carney känd för att ta Kanada ur krisen just genom att hålla räntan på en låg nivå. 

Under dagens presskonferens sa han också att syftet med guidningen är att förtydliga bankens arbete med att försöka få den brittiska ekonomin på fötter igen, snarare än att fungera som en egen stimulans.

Han menar också att Storbritannien är på väg att återhämta sig från den värsta ekonomiska krisen, men att det tar tid.

Centralbanken höjde i dag också prognosen för den brittiska tillväxten och tror att BNP ökar med 1,5 procent i år. Mark Carney tror också att inflationen kommer att avta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista