Foto: Oded Balilty/Scanpix.

Brister i utredningar kring tortyroffer

1:46 min

Omkring en tredjedel av de asylsökande som kommer till Sverige uppskattas ha skador efter tortyr. Men bristen på kunnig vårdpersonal, som utreder asylsökande med tortyrskador är stor, och det är ett allvarligt problem, menar Eva Hall, chef för vårdenheten på Röda Korset.

– Allting du gör behöver du ha kompetens för och veta vad du gör, om du har en person som ska behandla diabetes och inte vet vad diabetes är, så är klart att du måste ha en viss grundkunskap för att kunna göra ett bra utlåtande, säger Eva Hall.

Vad krävs av den som utreder?

– Det krävs naturligtvis en kunskap om av den som utreder, det mänskliga psyket, då måste de som utreder, behandlar ha en varseblivning hur det här kan påverka ens sätt att berätta, säger Eva Hall.

Under 2013 beräknas 54 000 asylsökande komma till Sverige och många är alltså tortyrskadade. Som P1-morgon berättade i morse är det brist på läkare som kan behandla tortyrpatienter.

Men specialutbildade läkare behövs även när migrationsverket ska avgöra om en asylsökande har särskilda skäl för att få stanna i Sverige.

Förra året lämnade Migrationsverket ett "rättsligt ställningstagande" som innebar att en asylsökande skulle ha möjlighet att få en utredning av specialist då det handlade om tortyr. Men bristen på specialister  är stor menar Eva Hall.

– Det finns för få läkare i Sverige som kan göra det vi kallar tortyrskadeutredning, som kan dokumentera en tortyrskada, göra den trolig och också kunna dokumentera den på ett sätt som kan hålla till exempel i en rättslig process. Då kommer vi att ha en egen utbildning på Röda Korset där vi ska rekrytera och utbilda läkare så att vi kan få fler som kan göra de här utredningarna för att de ska hålla som rättslig prövning, säger Eva Hall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista