1 av 2
Foto: Brendan Smialowski/Scanpix,
2 av 2
Charles Kupchan. Foto: Council on foreign relations

Obama vill stärka relationerna med EU

2:10 min

President Obamas kommande besök i Sverige har mer att göra med att han vill stärka relationerna med EU i stort än med just Sverige.

Det säger Charles Kupchan, expert på transantlantiska relationer vid Council on foreign relations.

– Det finns inga akuta politiska frågor att diskutera som gör det nödvändigt för Obama att besöka Sverige, säger Kupchan.

Även om varje besök till ett europeiskt land hjälper till i de pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA, så ska man se president Obamas kommande besök i Stockholm som en återinvestering i relationen till Europa i stort, säger han.

Efter att ha insett svårigheterna med att knyta nära kontakter med växande stormakter, som Kina och Brasilien, och särskilt svårigheterna med att få igång en nystart i relationen med Ryssland, så har Obama återupptäckt vikten av goda relationer med Europa, säger Kupchan.

– Det är svårt att få till ett stabilt sammarbete med de här länderna, säger han.

Charles Kupchan säger att besöket ändå framför allt handlar om att Obama fick tid över när han ställde in mötet med Rysslands president Putin i Moskva – och förmodligen ville Obamaadminstrationen göra något lite oväntat. Och Sverige är ett land som USA känner särskild samhörighet med just nu säger han.

I en tid när många EU-länder fokuserar på sina egna kriser blickar Sverige ut och delar USA:s intressen när det gäller fred i Mellanöstern och oron efter den arabiska våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista