Nya bråk mellan Japan och Kina i ö-konflikten

1:03 min

Japan kallade till sig Kinas ambassadör i Tokyo i dag efter att kinesiska fartyg befunnit sig på japanskt territorium i Östkinesiska havet i mer än ett dygn.

Fartygen höll sig i närheten av den ögrupp som länderna grälar om.

Konflikten om Senkaku-, eller Diaoyusöarna som kineserna kallar dem, blir allt mer infekterad.

Kinas ambassadör kom till dagens möte men vägrade acceptera protesten, säger en japanska tjänstemän till nyhetsbyrån AFP.

Det senaste dygnets intrång på japanskt territorium är ett av många under de senaste månaderna, men det speciella den här gången är att de statliga kinesiska båtarna stannat så länge. Fyra kinesiska fartyg tog sin in på japanskt territorium i går morse, lokal tid, och de var fortfarande kvar i dag på morgonen.

Inte sedan konflikten tog fart igen i september i fjol har kinesiska båtar hängt kvar så länge kring ögruppen.

En undersökning som presenterades i dag visar att mer än 90 procent av både japaner och kineser har en dålig eller en relativt dåligt bild av det andra landet. Undersökningen, som gjorts av den kinesiska dagstidningen China Daily och en japansk tankesmedja, visade det sämsta resultatet sedan den började göras för nio år sedan. Den främsta anledningen till den negativa inställningen uppgavs vara ö-bråket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista