Södra delen av Sverige hade något högre temperaturer än normalt i juli. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix.

Regn på väg men sommaren fortsätter

De närmsta dagarna blir blöta runt om i landet när ett regnoväder drar in över Sverige men än är sommaren inte över. För den som vill solsäkra är det norra delen av landet som gäller.

– Det blir regn och lite svalare än vad vi har haft den senaste tiden. Det är inledningen på en betydligt ostadigare period som kommer framöver, berättar meterolog Emil Björk på SMHI.

Men i norra Sverige ser det alltså lite ljusare ut närmsta dagarna.

– Den som vill ha sol får bege sig till norra Norrland. Där får man stanna över fredagen och sedan bege sig ner till Götaland under fredagen när regnet har dragit bort, säger Emil Björk.

Även om många semestrar nu går mot sitt slut dröjer det ett tag innan det riktiga höstvädret slår till. De senaste veckornas åskväder trappas av i takt med att temperaturerna sjunker men ostadigare väder är att vänta framöver.

Under torsdagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för "rikligt regn", på en del håll 30-50 millimeter. Ännu mer regn kan komma lokalt.

Varningen omfattar följande län: Stockholm, Södermanland, Östergötland, Jönköping, Blekinge, Kronoberg och Skåne. Längst söderut varnas även för kraftig åska.

En klass 1-varning betyder att vädret kan innebära "vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner", enligt SMHI:s definition.

 – Rent meterologiskt är det fortfarande sommar så länge medeltemperaturen ligger över tio grader. Höst blir det först när temperaturen sjunker under tio grader fem dagar i följd, säger meterolog Emil Björk på SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista