Sist ett möte mellan USA och Rysslands presidenter ställdes in var 1960. Foto: Mikhail Klimentyev/Scanpix.

Putin tiger om Obamas inställda besök

2:01 min

Rysslands president Vladimir Putin har ännu inte kommenterat Barack Obamas beslut att ställa in toppmötet mellan dem båda som skulle ha hållits i början av september. Men personer i hans närhet uttrycker besvikelse.

Samtidigt säger en källa i Kreml till tidningen Kommersant att det vi nu ser är början på en frostperiod i relationen mellan länderna.

Nyhetsuppläsaren i Rossiya 24 citerar ur det uttalande som gjordes i går av president Putins utrikespolitiska rådgivare Jurij Usjakov.

– Vi är besvikna, säger Usjakov som också kallar president Obamas beslut att inte träffa Putin på tu man hand i Moskva i september för ett tecken på att USA ännu inte är redo att skapa en relation på lika villkor med Ryssland.

Att just fallet Edward Snowden blev den utlösande faktorn till det inställda mötet väcker i Moskva stor irritation eftersom man anser att man hamnat i den här situationen ofrivilligt och att vilket land som helst skulle ha gjort som Ryssland och gett den spionmisstänkte amerikanen asyl.

Snowden som avslöjat en omfattande amerikansk elektronisk övervakning världen över fick i förra veckan tillfällig asyl under ett år i Ryssland.

Relationen mellan Moskva och Washington har varit dålig en längre tid och den så kallade omstart som drevs igenom av Barack Obama under Dmitrij Medvedevs tid som Rysslands president är nu definitivt över.

Oenigheten rör allt från inbördeskriget i Syrien, läget i Iran och kärnvapennedrustning till frågan om mänskliga rättigheter. Nyligen kritiserade president Obama ny rysk lagstifning som förbjuder propaganda för homosexualitet om den riktar sig till barn.

Att ett planerat möte mellan två presidenter ställs in är mycket ovanligt och i Moskva konstaterar experter att det i relationen mellan Ryssland och USA inte skett sedan Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov ställde in ett möte med USA:s dåvarande president Dwight Eisenhower 1960.

– Att det saknas kontakt på den högsta nivån mellan två så viktiga länder är mycket oroväckande, säger Maria Lipman vid tankesmedjan Carnegie Centers Moskvakontor, i en intervju med tv-kanalen Dozjd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista