Northlands gruvområde i Kaunisvaara. Foto: Pekka Kenttälä/Sveriges Radio.

Ny storförlust för krisdrabbade Northland

0:52 min

Gruvbolaget Northland Resources, som bland annat äger gruvan utanför Pajala, redovisar i dag en ny storförlust för årets andra kvartal.

Northland redovisar en förlust på nästan 400 miljoner kronor före skatt för andra kvartalet i år. Nästan tre gånger så mycket jämfört med förlusten samma period förra året.

Northland var nära att gå i konkurs i våras, men räddades när bland andra statliga LKAB:s delägda riskkapitalbolag Norrskenet gick in med pengar och Northland därmed fick långsiktig finansiering.

Bolaget ansökte i dag om att den företagsrekonstruktion som pågått sen mitten av juli ska upphöra. 

Men trots att rekonstruktionen därmed kan vara avslutad om ett par veckor dröjer det innan gruvbolaget kan gå med vinst.

– Det här projektet är ekonomiskt hållbart när vi har full produktion och dit kommer vi när vi har två processlinor i gång. Det har vi i slutet av nästa år, framåt fjärde kvartalet 2014. Där ska projektet generera en bra avkastning, säger Eva Kaijser, Northlands finanschef. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista