FN-rapport: al-Qaida fortfarande ett hot

2:02 min

Al-Qaida utgör fortfarande ett betydande hot, konstaterar experter i en ny FN-rapport som har lämnats till säkerhetsrådet .Men de olika grupperna som delar al-Qaidas ideologi bedöms också vara mer åtskilda idag och har tryckts tillbaka i många delar av världen av militära operationer.

De senaste dagarna har världen påmints om al-Qaidas fortsatta hot mot omvärlden, när bland annat USA och England känts sig tvungna att evakuera västerländska ambassader i Mellanöstern och Nordafrika på grund av ett uppsnappat terrorhot.

FN-rapporten bekräftar att terrornätverket fortsätter att utgöra ett stort hot som måste tas på största allvar. Under de senaste åren har nätverket fått många nya anhängare, bland annat under kriget i Syrien.

Men man konstaterar också att den nya al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri misslyckats med att bygga upp ledarskapet från Pakistan, där de tidigare varit starka.

– För ett drygt år sedan började al-Qaida förskjuta sitt fokus från Afghanistan och Pakistan till nordafrika och den arabiska halvön. Man kan inte fortsätta operera i till exempel Afghanistan på grund av USA:s drönarattacker, säger Hans Brun som är forskare i kontraterrorism vid Kings College i London.

Det betyder att al-Qaida väljer delar av världen där USA inte har samma möjligheter att utföra drönarattacker. På samma sätt konstaterar experterna i FN-rapporten att al-Qaida grupperna i Mali och Somalia har tryckts tillbaka av utländska militäroperationer.

Men de bedöms fortfarande vara starka och lyckas hela tiden anpassa sin taktik, som att välja mindre typer av attacker och andra mål.

– Vi tror att det kan bli så att man ändrar sin taktik från att ha satsat i första hand på storskaliga, spektakulära attacker, till att attackera oftare i mindre skala, säger Hans Brun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista