Hopptornet på Alidebergsbadet. Foto: Åsa Dahlberg

Hetsade sonen att hoppa från tio meter - polisanmäls

1:31 min

Borås stad och simklubben Elfsborg väljer nu att polisanmäla en händelse när en man hetsade sin fyraårige son att hoppa från tians hopptorn på Alidebergsbadet.

Susanne Karlsson, tillförordnad chef på Fritids- och folkhälsoförvaltningen säger till P4 Sjuhärad att man ser allvarligt på händelsen. Det var för ett par veckor sedan som pappan till en fyraåring tvingade sin icke simkunnige son att hoppa från tiometersavsatsen.

Jonas Söderberg, sportchef för Simklubben Elfsborg understryker hur farligt det kan vara att hoppa.

– Vi är ju förstås oerhört tacksamma över att det inte gick illa med det här barnet och att det inte skadades allvarligt.

Han menar att även en vuxen person kan slå sig riktigt illa om man landar fel när man hoppar från så hög höjd som från tio meter. Det som nu har inträffat där fyraåringen hetsas av sin pappa att hoppa från den höjden är Jonas Söderberg inte någonting som hör till vanligheterna.

– Vi har aldrig varit med om något liknande här i Borås och på Alidebergsbadet under de år som jag har funnits i föreningen.

Personalen på Alidebergsbadet hade vid flera tillfällen bett pappan och fyraåringen att lämna hoppbassängen som bara är till för hopp, och som vid tillfället var väldigt full av folk. Skyltar vid bassängen påpekar också att den som hoppar måste vara simkunnig. Trots tillsägelser gick ändå pappan och barnet upp till tians avsats, och pappan lät sonen hoppa ner.

Pojken klarade sig bra men enligt badchef Anette Ekberg var han väldigt rädd när simbassängens personal hämtade upp honom.

Jonas Söderberg säger att Simklubben Elfsborg och Borås stad nu ser över säkerhetsrutiner vid badet och att en diskussion pågår om vad som ska gälla. Man ser över regler gällande säkerheten på såväl hopptornet som på resten av anläggningen och har redan nu som en direkt åtgärd infört en extra badvakt dagar under med mycket folk. Badvakten kommer också finnas vid hopptornet som en så kallad trafikvakt.

– Vi har en på kanten där nere som ser till att det är klart i bassängen, och vi har en som står uppe på avsatsen vid sjuan och tian som släpper iväg folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista