En bombattack i Pakistan tog ett stort antal människoliv. Foto: Banaras Khan/Scanpix.

Många döda i pakistansk självmordsattack

1:30 min

I Pakistan dödades mer än 30 människor när en självmordsbombare i dag angrep sörjande vid en begravningsceremoni.

Det var en polis, ihjälskjuten tidigare under torsdagen inför sina två barn, som skulle begravas. Många av offren för bombdådet mot begravningsceremonin i Quetta i sydvästra Pakistan var hans kollegor.

Det är tredje attentatet på två veckor mot regeringsmål i Pakistan. Förtvivlade överlevande polismän berättar i tv hur de omkring sig ser delar av söndersprängda kollegor spridda på marken.

Flera var högt uppsatta polischefer. En av dem ska alldeles innan attentatet har gett order om närmare kontroll av en man som närmade sig moskén, berättar vittnen.

Den mannen väntade till dess han var omgiven av poliser och utlöste sin sprängladdning, med förödande effekt.

Hur han lyckats ta sig igenom flera andra säkerhetskontroller i den av militärer tungt bevakade staden är ännu oklart och reser återigen frågor kring de pakistanska myndigheternas förmåga att skydda sig mot rebellgrupperna.

En talesman för talibanerna hävdar att de ligger bakom attentatet och säger att det var en hämnd för gripandena av talibaner på senare tid.

Pakistan har drabbats av en våg av attentat sedan premiärminister Nawaz Sharifs regering tillträdde efter valet i maj.

För ett par veckor sedan bombades ett av den militära säkerhetstjänstens kontor. Förra veckan attackerade rebeller ett fängelse och fritog över 200 fångar, varav flera inflytelserika talibanska ledare.

I östra Afghanistan dödades minst 14 människor i dag på en begravningsplats där det inträffade en explosion i förmiddags. Enligt nyhetsbyrån AP hade en sprängladdning placerats på platsen.

De döda uppges ha tillhört en och samma familj, som hade samlats på begravningsplatsen för att hedra en släkting.

Ytterligare minst tre personer ska ha skadats, enligt de afghanska myndigheterna.

Per Enander/Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista