Den judiska bosättningen Mattityahu på Västbanken. Foto: Nasser Nasser/Scanpix.

Israels planer på bosättningar hotar fredssamtal

900 nya bosättningar på Västbanken
1:46 min

I Israel fortsätter planeringen för att bygga ut de judiska bosättningarna på den ockuperade Västbanken. Detta trots att man nyligen inlett samtal med palestinierna om fred.

Förra gången, år 2010, kollapsade samtalen just på grund av israelernas vägran att stoppa nybyggen i bosättningarna.

Den israeliska så kallade Civiladministrationen på Västbanken har nu gett preliminärt klartecken till att bygga mellan åtta- och niohundra nya bostäder i bosättningarna. Många av de nya bostäderna ska byggas i bosättningar som ligger djupt inne på Västbanken.

De ligger alltså långt från gränsen till Israel, den internationellt godkända 1967-års gräns mellan Israel och de palestinska områdena. Man gav också retroaktivt bygglov till hem som redan var byggda utan tillstånd.

Det tyder på att Israel inte ger upp hoppet om ett fortsatt liv i avlägsna bosättningar också efter ett eventuellt fredsavtal med palestinierna. Ett fredsavtal som många tror medför att stora bosättningar nära gränsen också formellt kommer att föras över till Israel genom att justera gränsdragningen, medan palestinierna kompenseras med mark på annat håll.

Däremot kommer israelerna sannolikt att tvingas lämna dom avlägsna bosättningarna som i stället tas över av ett nytt Palestina.

Men beslutet att tillåta nya byggen gör den här processen svårare. Liksom regeringens beslut i förra veckan att satsa extra pengar på att göra flera av de avlägsna bosättningarna mer attraktiva för israelerna att flytta till.

Då protesterade palestinierna mot beslutet och såg det som ett försök att sätta stopp för den nyligen inledda fredsprocessen. Men det har ännu inte kommit någon palestinsk reaktion på det färska beslutet om massor av nybyggen.

Det kan bero på att palestinierna just nu är fullt upptagna med att fira ett av årets största högtider id al-fitr, alltså slutet på den muslimska fastemånaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".