Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stölder av båtar och båtmotorer minskar kraftigt

Publicerat fredag 9 augusti 2013 kl 03.12
Medlemskap i båtklubb ökar säkerheten
(2:38 min)
Christer Norrman skyddar sin båt mot stöld. Foto: Matilda Hector/Sveriges Radio.

Stölderna av både motordrivna båtar och båtmotorer har minskat stort. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet.

Christer Norrman från Saltsjöbaden har varit båtägare i tio år och har aldrig varit utsatt för någon båtstöld. Han berättar hur han gör för att skydda sin båt.

– Ja allt som man kan göra. Dels att se till att den är fastlåst på rätt sätt, stöldmärkt så att det syns. Nu har vi haft båt både i båtklubb där det var bevakning dygnet runt kan man väl säga. Man slår väl ett vakande öga när man åker förbi, man tittar om det är någon som man inte känner till som är på bryggan som inte borde vara på bryggan, säger Christer Norrman.

Nere vid hamnen i Nacka Strand i Stockholm står Christer Norrman och förhandlar om priset på en ny båt. I dag äger han en öppen motordriven båt på sex meter som enligt honom är ett populärt byte bland tjuvarna.

Men han kanske inte behöver oroa sig över att någon ska stjäla hans båt. För under de första sju månaderna i år har alltså stölderna av motordrivna båtar minskat i hela landet med 27 procent jämfört med samma period förra året. Även stöld av båtmotorer har minskat, med hela 11 procent. 

Fredrik Josefson är förundersökningsledare på sjöpolisenheten i Stockholm. Han tror att anmälningarna om stölder minskat bland annat på grund av att båtförsäljningen minskat, och att båtägarna blivit bättre på att skydda sina båtar.

Men också på grund av att de polisiära insatserna som gjorts i hamnarna haft en viss effekt, speciellt för att skrämma bort de stora stöldligorna som kommer från utlandet.

– I våras så gjorde ju svensk polis en satsning mot mängdbrott. Då gjorde man ett satsning på kontroll i våra hamnar framförallt Kapellskär, Frihamnen och Nynäshamn där man gjorde noggrannare kontroller vid utfart. Det har varit en väldigt framgångsrik insats och den tror jag har dämpat marknaden så att säga, att upptäcktsrisken är större helt enkelt, säger han.

För att båtstölderna ska fortsätta minska, så tror Fredrik Josefsson att en av lösningarna, är att gå med i en båtklubb.

– Ja, det absolut bästa det är ju att vara med i en båtklubb där man har ett vaktsystem. För det har vi ju sett att de båtklubbarna är ju relativt lindrigt drabbade. Och går inte det då får man försöka se över sitt stöldskydd helt enkelt. Därför att låta båten ligga flera veckor, vid en brygga ute i skärgården, utan något larm eller något liknande. Det är liksom ett smörgåsbord för våra kriminella, säger han.

Christer Norrman som är i hamnen för att köpa en ny båt, är bara lite oroad över att någon skulle stjäla hans nya båt.

- Njae, det vet jag inte. Den kanske är just stöldbegärligheten, det är en inombordare som vi tittar på nu och då tar de i och för sig hela båten, men så det kan man väl oroa sig för och det är en lite dyrare båt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".