1 av 3
En fånge i sin cell skyler sitt ansikte. Arkivbild från 2006. Foto: Scanpix.
2 av 3
Avdelning för skötsamma fångar på Guantanamo. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Sveriges Radio.

Obama stoppar inte tvångsmatning av fångar

13 min

Under våren har många fångar som sitter inlåsta vid fånglägret Guantánamo hungerstrejkat i protest, men då blivit tvångsmatade genom slangar. President Barack Obama har kritiserat tvångsmatningen, men ändå inte stoppat den. Vår reporter Pontus Mattson har besökt Guantánamo.  

 – Säkert, humant, lagligt och öppet, det är slagorden för vårt uppdrag, berättar militärens talesman kapten Robert Durand när vi, en grupp journalister, visas runt i fånglägret.  

Men det som skiljer Guantánamo från andra fängelser är att nästan inga av fångarna här har ställts inför rätta, eller ser ut att komma göra det.

FN kräver att Guantánamo ska stängas, människorättsorganisationer kräver det, precis som många länder som annars gillar USA. Men Robert Durand tycker inte att USA gör något fel.

– Du kan betrakta dom som sitter här som ett slags krigsfångar, vi försätter dom ur stridbart skick till det är fred igen, säger Robert Durand.

USA anser fortfarande, snart 12 år efter 11 september 2001, att landet är i krig mot terrorism i allmänhet och al-Qaida i synnerhet.

Sedan Guantánamo öppnades i januari 2002 har sammanlagt 779 personer suttit här. Idag är 166 av dom kvar. Många av dom har suttit här i elva år, och ingen vet hur länge dom blir kvar.

För president Obama har lägret blivit ett problem. Senast i maj talade han igen om att stänga lägret, och han ifrågasatte även tvångsmatningen av fångar som hungerstrejkar i lägret. Under våren har mer än 100 av de 166 fångar som finns i lägret hungerstrejkat i protest. Idag är det färre som strejkar.

Fångarna har gått till domstol för att stoppa tvångsmatningen, men domaren konstaterade då att hon saknar möjlighet att fatta beslut i frågan utan att det är överbefälhavare Obama som måste göra det. Något som han valt att inte göra.

Något som David Remes, en av de mest erfarna Guantánamo-advokaterna som har företrätt mer än 20 fångar är kritisk mot.

– Det är typiskt Obama att han pratar om att göra gott men sen agerar han inte. Alla världens ledare säger att tvångsmatning är oetiskt, varför tillåter Obama att det fortgår?

Tvångsmatningen har fått hård kritik av FN, människorättsorganisationer, och från det amerikanska läkarsällskapet. Slangar förs upp genom näsan på fångarna för att dom ska kunna matas. Personalen på Guantánamo hävdar att det går lugnt till och att dom respekterar att fångarna vill protestera, men att det är viktigare att mata dom än att låta dom skada sig själva.

– Vi följer de regler som Försvarsdepartementet har satt upp, och som säger att vi ska skydda livet och hälsan hos fångarna, säger en anonym läkare som arbetar vid lägret.

Men att tala direkt med fångar eller se hur tvångsmatningen går till tillåts inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista