Uppemot 1 500 kan sägas upp från Saab

Omställningen av det svenska försvaret innebär att jobb försvinner i försvarsindustrin. Saab som på torsdagen kom med sitt bokslut för förra året ska minska antalet anställda med uppemot 1500 i år och nästa år.

– Det som oroar mig mest är de uteblivna beställningarna av ny teknik och nya system som ska bädda för att vi är en högteknologisk samarbetspartner även om tio år, säger Saabs vd Åke Svensson som är orolig för framtiden.

Redan förra året fick 350 personer lämna Saab och på några år har 1 300 jobb försvunnit från försvarskoncernen.

Linköping drabbas
Torsdagens besked att ytterligare 1 500 kan få gå kommer att drabba bland annat Linköping. Det socialdemokratiska kommunalrådet Lena Micko säger till TT att signalerna från Saab är oroande eftersom de centrala delarna av flygindustrin finns i Linköping.

Omläggningen av försvaret betyder mycket. Det svenska försvaret har inte lagt någon stor beställning hos den svenska försvarsindustrin på flera år. ÖB Håkan Syrén vill köpa material utomlands eftersom det blir billigare.

Inte förvånade
Metallklubben på Saab i Linköping är inte överraskade över beskedet men tycker att det är tråkigt.

– Det är alltid tråkigt när man ser att ett antal medlemmar som får lämna företaget när det nu kan bli aktuellt med ett varsel. Men idag vet vi inte om det blir så många som företagsledningen pekar på. Resultatet av ett varsel brukar bli något helt annat, säger Ragnar Ludvigsson, ordförande för Metallklubben på Saab i Linköping.

Gunilla Bering
gunilla.bering@sr.se