Nej till särbehandling av apatiska barn

Det blir ingen särbehandling av de apatiska flyktingbarnen för att de mår dåligt. Socialdemokraterna och moderaterna sa tillsammans nej till förslaget som övriga partier lagt fram.

Folkpartiets Anne-Marie Ekström är besviken.

– Det skulle ha kostat så lite, säger hon.

Men ett beslut som innebär att man särbehandlar de här barnen, kan leda till att ännu fler blir sjuka, menar till exempel migrationsminister Barbro Holmberg.

Kan vara ett sätt att få stanna
Det skulle kunna vara så, menar läkaren Peter Engelsöy, som bjudits in till utskottet, men det som antyds att apatin är falsk, vill han inte säga.

– Jag vill inte kalla det för manipulation egentligen, men familjerna pratar ju ofta om och har fått råd av olika hjälpare även i hemländerna om vad som krävs för att få stanna i Sverige. Och det har även barnen fått höra, säger han.

De barn man ser som måste matas med slang, till exempel, du menar att de inte är så sjuka?

– Ja, när man har kommit till det stadiet att man är så sjuk och ligger ner och inte pratar och är tvungen att få slang och så, då är man ju sjuk, då är man på en väldigt låg funktionsnivå.

”Går inte att simulera”
Resonemanget om framkallad eller spelad apati är känslokallt, det är en åsikt bland de som la förslaget om att särskilt hjälpa de här barnen, bland dem folkpartiets Anne-Marie Ekström.

– Det här stadiet som vi talar om som är en väldigt livshotande sjukdom, den sjukomen kan man inte simulera, säger hon.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se