1 av 2
Vid vägkorsningen utanför moskén Rabia Al-Adawiya firas Eid. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio.
2 av 2
Vid ingången till Rabia Al-Adawiya står nygjorda försvarssköldar i stål. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio.

Fest efter Ramadan firas i skuggan av hot

2:27 min

Under hot om att kastas ut med våld av den egyptiska polisen firar tusentals Mursi-anhängare Eid, festen efter fastemånaden Ramadan. De lever i den tältstad de byggt upp i en vägkorsning i centrala Kairo.

Omar Abdelaal Saleh var där när mer än 80 människor dödades för två veckor sedan, han är rädd ibland, men kämpar vidare.

– Någon gång är man rädd men man får betala för att få frihet. Det är många ungdomar som har dött när de kämpade och vi måste kämpa vidare för deras skull. De har inte dött förgäves, de har dött för demokratins skull, berättar Omar.

Det smäller av små fyrverkerier ovanför Omar Abdelaal Saleh där vi står och samtalar framför ett litet tält där det serveras te. Han är 22 år gammal, har varit utbytesstudent i Norge, och tycker att de unga som dog här för två veckor sedan inte ska ha dött förgäves, han tänker kämpa för sin demokrati.

Det firas Eid vid Rabia Al-Adawiya, festen efter fastemånaden ramadans slut. På den stora scenen sjunger och dansar barn, under presenningar och i tält äts god mat och i hettan går det runt män med vattendunkar på ryggen och duschar alla som vill kyla ner sig. Ibland blir det lite av ett vattenkrig när barn kommer med blomsprutor och skjuter på oss.

Rabia Al-Adawiya är en vägkorsning vid en moské, där tusentals Mursi-anhängare lever och sover. Den egyptiska övergångsregeringen hotar med att det här tältlägret ska rensas och för två veckor sedan dog mer än 80 människor här, de flesta sköts till döds. Men få tror att polisen kommer att lyckas, det är för mycket folk.

– Det är ganska svårt att skingra folk både härifrån eller det andra vid Nahda, som ligger vid Kairo Universitetet. Som du kan se är det inte bara en permanent demonstration, det är mer som ett land med egna gränser, säger Abdulla Tarek som är fotograf.

Att det blir våldsamt är inte säkert, det pågår samtal, även om de internationella medlingsförsöken nu har avvisats.

För att de här människorna ska gå hem måste något ske. Nyckeln kan vara att det muslimska brödraskapets ledare släpps ur fängelse och att brödraskapet får fortsätta verka politiskt, som att ställa upp i kommande val.

Men nu firas Eid, många i Rabia Al-Adawiya säger att det är deras livs bästa Eid, det säger Omar också innan han ska hem på middag med mormor.

– Det är mitt livs bästa Eid. Det är så mycket folk och så många "romantiska" situationer. Du kan vara tillsammans med alla och vara lycklig med alla, så det är min bästa Eid, säger Omar Abdelaal Saleh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista