Politikers studieresor kritiseras

1:52 min

Riksdagsutskottens och EU-nämndens studieresor utomlands har utvärderas i en intern utredning, som fastslår att resorna i framtiden bör ha ett tydligare syfte kopplat till resemålet och till aktuella ärenden i riksdagen.

En riksdagsledamot som är kritisk mot hur utskottens studieresor utförs idag och som välkomnar stramare regler är Jonas Eriksson, miljöpartist och vice ordförande i Näringsutskottet.

– Min erfarenhet är att man ofta först väljer land och därefter fyller den med innehåll. Jag tycker att det är logiskt att prata om innehåll först och därefter hitta ett land som kan tillgodose det, säger han.

Varje mandatperiod genomför riksdagsutskotten studieresor utomlands för ungefär 20 miljoner kronor. En utredning gjort av utvärderings- och forskningssekretariatet vid riksdagen har kommit fram till att resorna inte alltid har ett tydligt syfte kopplat till resmålet och de aktuella ärendena som utskottet behandlar i riksdagen. Utredning föreslår att det i framtiden ska finnas en rapporteringskyldighet där utskotten redovisar om resorna uppnått sitt syfte efter att de genomförts.

Helena Leanader, miljöpartist som sitter med i miljö- och jordbruksutskottet tycker inte alltid att utskottens resor är relevanta för deras arbete.

– Då tycker jag att det är problematiskt att det finns en kultur där alla ledamöterna i utskotten förväntar sig att man ska få göra en sån här långresa varje mandatperiod, oavsett om det är relevant eller nödvändigt för det arbete som man håller på med. 

Mats Odell, kristdemokrat och ordförande i näringsutskottet välkomnar utredningen av utrikesresorna och håller med om att syftet med dom alltid ska tydliggöras men säger också att utifrån hans erfarenhet i riksdagen så har att resorna har ett tydligt syfte och är givande för utskottens arbete.

– Jag har erfarenhet från framför allt två utskott från mina år i riksdagen, det är finansutskottet och det är näringsutskottet. Framför allt näringsutskottet har ju väldigt konkreta beredningsområden med näringspolitik, företagande, energipolitik, handelspolitik. Jag tycker att vi har väldigt väl sett till att våra resor har legat inom beredningsområdet och ledamöterna har varit nöjda i huvudsak med hur resorna varit, säger Mats Odell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista