Namibia med sitt spektakulära djurliv som lockar besökare från hela världen. Nu är rädslan stor att torkan ska slå mot turismnäringen. Foto: Ute von Ludwiger/Scanpix

Extrem torka slår hårt mot namibier

1:37 min

Namibia och Angola i sydvästra Afrika plågas just nu av den värsta torkan på 30 år.

För Namibia, som inte har samma rika tillgång på olja som grannlandet Angola, slår de uteblivna skördarna hårt mot landets bönder.

Jämte gruvindustrin och fisket så är jordbruket ett av dom bärande benen i den exportberoende namibiska ekonomin, som framförallt omfattar handel med grannlandet Sydafrika.

Näringen består främst av storskalig boskapsskötsel eftersom det, även i vanliga fall, relativt torra klimatet gör att inte mer än några få procent av landets yta är odlingsbar.

Och det nu uteblivna regnet gör att skördar beräknas vara möjliga först i mars nästa år.

Minst 4 000 djur har redan tvingats slaktas eller dött, och tillgången till baslivsmedlen hirs och majs har minskat drastiskt, enligt Afrikagrupperna.

En majoritet av invånarna i Namibia står dock utanför den formella ekonomin, och dom flesta försörjer sig på småskaliga jordbruk för självhushåll. Torkan slår därför även hårt mot befolkningen.

I maj utlystes katastroftillstånd i landet, och i veckan kom nya siffror från regeringen som sa att 400 000 människor nu riskerar svält.

Sedan några månader tillbaka delar staten ut majsmjöl i de värst drabbade områdena, men Unicef uppger att närmare 800 000 namibier ändå är i riskzonen för undernäring.

Förutom skadorna på jordbruket så finns en oro att torkan också ska minska turistintäkterna i Namibia  – som lockar besökare från hela världen med sitt spektakulära djurliv.

Grannlandet Angolas rika tillgång på olja gör att den angolanska ekonomin förväntas klara den nu extrema situationen bättre än grannen i söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista