Anders Rydell och Pirate bays logga. Foto: Scanpix

Pirate bay fyller tio år

"Uppstod när ett behov inte fylldes av mediebolagen"
7:00 min

Skeppet som aldrig verkar sjunka, Pirate bay, fyller tio år i morgon.

Fildelningssajten Pirate bay är en av världens största och i morgon fyller den tio år. Det uppmärksammas med en stor fest i Stockholm, som bjuder på uppträdanden, workshops, mat och dryck. 5 000 pirater väntas dyka upp.

Men sajtens väg har varit allt annat än spikrak. Fyra personer från Pirate bay har dömts till fängelse och till att betala miljontals kronor i skadestånd. Men trots rättegångar, razzior och skadestånd, så är sidan fortfarande kvar.

– I våras presenterades det siffror som visar att Pirate bay är världens största nedladdningssajt. Många kommer och går men Pirate bay består, kan man säga, säger Anders Rydell som skrivit en bok om Pirate bay.

Hur kommer det sig att Pirate bay blivit så stor?
– Som jag ser det har sajten uppfyllt ett behov som inte mättas av medieföretag, säger Anders Rydell.

Vem äger Pirate bay?
– Det är svårt att säga. Det går inte riktigt att prata om ägande. De som driver sajten är ju inte offentliga, eftersom de inte vill bli åtalade. Det är ju inte en toppstyrd organisation, utan en gräsrotsrörelse. Tiotusentals eller hundratusentals laddar upp material där.

Anders Rydells bok spreds på Pirate bays sajt, innan den hade släppts.

– Vi hade inte räknat med att den skulle släppas så tidigt och den dök upp som ljudbok innan vi ens hade gjort en. Någon hade lagt två veckor på att spela in en egen.

Hade du inte kunna tjäna mer pengar om den inte fanns där?
– Kanske. Men man blir inte direkt rik på att skriva fackböcker.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista