Avdelning på Hallanstalten. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Fler dömda gömmer sig och slipper fängelse

1:59 min

Första halvåret i år slapp mer än 40 dömda sina fängelsestraff efter att ha hållit sig undan polisen tills straffet preskriberats. Anders Granath, från Stockholm, krockade med en rattfull man som senare dömdes till fängelse. Han är kritisk till att mannen nu slipper sitta av sitt straff.

– Det är inte okej! Det hade kunnat sluta betydligt värre det han gjorde. Att sedan i sin tur komma undan. Nej, det är inte okej. Självklart ska han sitta av sitt straff. Han riskerade andra människors liv, säger Anders Granath. 

De flesta brott preskriberas efter några år om inte polisen hittar en gärningsman. Men också de som döms kan slippa straff om polisen inte lyckas hämta dem till fängelset inom ett visst antal år från domen.

Till och med juni i år hände det här i ett drygt 40-tal fall visar registerutdrag från Kriminalvården. Problemet med att dömda håller sig undan straff har varit så här utbrett i flera år och är klart större än i början av 00-talet.

– Det är beklagligt när sådant här inträffar. Polisen gör det vi kan göra. Vi försöker på alla sätt hitta de här individerna, säger Johan Sone på Rikskriminalpolisen.

Han arbetar med efterlysta personer och kan förstå om Anders Granath och andra i hans situation tycker att det här är ett misslyckande från rättsväsendets sida.

De som kommer undan fängelse på det här sättet är ofta personer som efter domen tillåts vara fria i väntan på en plats i något fängelse och som försvinner innan polisen kommer för att sätta dem bakom lås och bom.

De här personerna är i regel dömda för mindre allvarlig brottslighet och får kortare fängelsestraff som preskriberas redan efter fem år. Det kan förklara varför de lyckas hålla sig undan tillräckligt länge.

– Folk som är efterlysta för grova brott prioriterar vi naturligtvis högre. Annan brottslighet som ekonomisk brottslighet, ringa former av misshandel, olaga hot och så vidare har betydligt lägre preskriptionstid. De personerna jobbar vi mot på samma sätt men där är preskriptionstiden en faktor som gör att man kan hålla sig undan, säger Johan Sone på Rikskriminalpolisen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista