1 av 2
29 procent av alla poliser är kvinnor. Foto: Christine Olsson/Scanpix
2 av 2
Wenche Deas-Mobergh. Foto: Johanna Johansson/Scanpix

Få poliskvinnor på prestigefyllda uppdrag

2:04 min

Män och kvinnor inom polisen jobbar ofta med väldigt olika uppdrag, något som påverkar deras karriärer. Enligt forskning från Umeå universitet jobbar män oftare med saker som anses mer prestigefyllda och underlättar en karriär.

– Kvinnor jobbar mer inom administration, de jobbar mer som utredare och inom barn- och familjeutredningar. De jobbar även mycket mer med sociala uppdrag mot skola och socialtjänst, säger Ulrika Haake, docent i pedagogik vid Umeå universitet.

Hon har intervjuat poliser för en forskningsstudie om könsskillnaderna inom yrket.

Enligt Rikspolisstyrelsens årsredovisning för 2012 är ungefär 41 procent av de anställda på polismyndigheten kvinnor. Men det innebär inte att alla faktiskt jobbar som poliser. Många arbetar civilt med administration, och egentligen är det bara 29 procent av alla poliser som är kvinnor.

Samma tendens syns när det gäller chefsjobben. Andelen poliskvinnor med ledningskompetens inom det civila är hela 62 procent medan andelen kvinnor med samma kompetens inom polisen bara utgör 19 procent.

Ulrika Haake menar att könsskillnaderna inom polisen skapas då olika uppdrag tillskrivs kvinnliga eller manliga egenskaper. Att till exempel jobba med hemfridsbrott anses ofta som omvårdande och något som passar kvinnor bättre. Enligt de poliskvinnor som Ulrika Haake intervjuat kan könsskillnaden ofta upplevas som en kvinnofälla.

– Om man jobbar i en miljö där man känner att man kommer att väljas bort inom ett visst område bara för att man har ett visst kön, då kanske man inte ens anstränger sig för att söka det. Sedan är det också så att det är tufft i intervjusituationen att inte falla tillbaka i ett väldigt traditionellt tänkande om vad kvinnor och män är bra på, säger Ulrika Haake.

Wenche Deas-Mobergh är närpolischef på Östermalm i Stockholm, och hon tycker att polisen har blivit mer jämställd de senaste fem åren. Samtidigt tror hon att det varit en fördel för henne att hon även arbetat inom områden som anses mer manliga.

– Det handlar om att ha massa färger på sin palett. Jag har även de här manliga färgerna, det gör ju att jag får en bredd på min yrkeskunskap och att jag får en bäring in i rum som jag kanske inte hade haft annars.

Ulrika Haake tror att det krävs konkreta åtgärder för att göra arbetsfördelningen inom polisen mer jämställd.

– Det kan man göra bland annat genom att sätta kvinnor inom så kallade manliga områden.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista