Bostadsminister Stefan Attefall vill få kommunerna i en region att dra åt samma håll för att få fram fler bostäder. Foto: Leif R Jansson/Fredrik Varfjell/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Mer makt åt regionerna ska ge fler bostäder

1:42 min

Regeringen vill ge mer makt åt regionerna när det gäller att planera för nya bostäder. Det hotar väsentliga delar av det kommunala självstyret och är kontroversiellt. Bostadsminister Stefan Attefall tillsätter en kommitté för utreda mer regional makt i planprocessen:

– Därför att vi ser att nuvarande system inte fungerar. Vi har för lite regionalt tänkande, men det är också svårt för enskilda kommuner att ta hänsyn till alla de olika nationella mål och intressen som finns, säger han.

Formellt är det ändringar i plan- och bygglagen som ska utredas. Men innebörden är att införa någon form av regionalt organ för att få kommunerna i en region att dra åt samma håll för att få fram fler bostäder.

I dag har Sverige Västeuropas mest decentraliserade planeringsprocess, enligt bostadsministern som även tidigare talat om behovet att ändra i planprocessen.

Den avgörande makten ligger hos kommunerna som har ett planmonopol. Samtidigt finns det mängder av nationella mål om miljö och annat som kommunerna måste anpassa sig till.

Han tar Stockholmsregionen med över 20 kommuner som exempel. Det finns en skriande brist på bostäder, men växande kommuner som Nacka och Värmdö bygger inte mer än Ludvika med vikande befolkningssiffror.

Samma problem, att kommuner enbart ser till sina egna intressen och närmast struntar i regionens, finns på flera håll, menar Stefan Attefall.

– Det är hela den här röran i planeringsprocessen vi måste strama upp och också hitta modeller så att bostadsmarknaden blir mer regional, också ur planeringshänseende, och inte bara ur människors synpunkt, säger han.

Att ge sig på det kommunala självstyret och planmonopolet är kontroversiellt. Det är ett skäl till att detta blir en parlamentariskt sammansatt kommitté med politiker från olika partier och nivåer, inklusive kommunerna, som ska utreda planprocessen.

Stefan Attefall försäkrar att kommunerna kommer att ha stort självstyre även efter en lagändring:

– Men frågan är om vi ska ha en så extremt decentralistisk modell som vi har i Sverige jämfört med andra länder, säger han.

Stefan Attefall har fått en hel del kritik för att tillsätter så många utredningar och fattar få konkreta beslut. Just nu finns 65 utredningar och uppdrag hos olika myndigheter. Det är inte mängden utredningen som ger fler bostäder, menar kritiker.

– Nej, det är inte mängden som är det viktiga. Men det illustrerar att vi verkligen vänder på alla stenar, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista