Foto: Scanpix

Allt mer kläder säljs igen

Men skoförsäljningen går fortfarande trögt
1:10 min

Klädförsäljningen som gick trögt i början av året har hämtat sig och efter en bra julimånad ligger siffran för årets klädförsäljning på plus för första gången i år.

Klädförsäljningen ökade i juli med fyra procent jämfört med juli förra året. Den siffran gör att räknat från januari ligger nu årets klädförsäljning på en svag plussiffra, noll komma två procent upp.

Andreas Svensson är analytiker på HUI Research.

– Eftersom klädhandeln under en längre tid har haft ganska svaga utvecklingstal, så kan man tänka sig att det finns ett uppdämt konsumtionsbehov hos hushållen, där man vill shoppa nya kläder, säger han.

Skobranschen har ännu inte kommit ikapp förra årets försäljning och ligger över tre procent back. Och tittar man på antalet konkurser, så är detaljhandeln en av de mest drabbade branscherna. Och för att prognosen för helåret -  en uppgång på 1,5 procent för klädhandeln - ska slå in gäller det att skolstartshandel och försäljningen av höst och vinterkläder går bra.

– Hushållen prioriterar i hög utsträckning mat och upplevelser i år. Men det finns förutsättningar för en stark tillväxt under andra halvåret, men det förutsätter att hushållen börjar konsumera i detaljhandeln, säger Andreas Svensson.

Statistik klädförsäljning

Juli 2013 jämfört med juli 2012:

  • Kläder +4,0%
  • Skor +0,5%

Hela 2013

  • Kläder: +0,2%
  • Skor: -3,2%
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".