USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryska kollega Sergej Lavrov. Foto: Kirill Kudryavtsev/Scanpix.

Dålig stämning inför ryskt-amerikanskt möte

Ryssland och USA har mycket att prata om
1:41 min

I dag träffar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och försvarsminister Sergej Sjojgu sina kollegor i Washington. Syftet med mötet är att diskutera bland annat nedrustning och världspolitiska frågor, men efter president Obamas beslut att ställa in en planerad träff med Rysslands president Putin i höst kan mötet nu mer komma att handla om gemensam krishantering.

Att mötet mellan de fyra ministrarna skulle hållas kom Vladimir Putin och Barack Obama överens om när de senast träffades på G8-mötet som hölls i Nordirland i juni.

Många noterade redan där att stämningen mellan de båda presidenterna var mycket bister och det handlade då främst om oenighet i Syrienfrågan.

Nu är stämningen så dålig att de alls inte träffas. I förrgår meddelade Vita huset att Barack Obama ställer in det planerade mötet med Vladimir Putin i Moskva i september. Den utlösande faktorn var Rysslands beslut att ge den i USA spionmisstänkte avslöjaren Edward Snowden tillfällig asyl.

Samtidigt har Ryssland och USA mycket att prata om. I dag i Washington ska utrikesminister Lavrov och försvarsminister Sjojgu tillsammans med sina amerikanska kollegor bland annat diskutera det planerade missilförsvar som USA vill placera ut i östra Europa – något som Ryssland är mycket kritiskt till.

Man ska också diskutera en av Obamas hjärtefrågor – ländernas gemensamma kärnvapennedrustning – samt hur krisen i Syrien ska lösas.

Men de flesta menar att konflikten kring den tidigare medarbetaren vid amerikanska säkerhetsmyndigheten, Edward Snowden, kommer att överskugga förhandlingarna.

Tidningen Kommersant konstaterar att, om mötet från början var tänkt som ett sätt att stärka relationen mellan länderna, så handlar det nu mer om att inte tillåta att den försämras ännu mer.

President Vladimir Putin har fortfarande inte offentligt kommenterat Barack Obamas beslut att ställa in deras planerade möte.

Tidigare har Putin sagt att han inte önskar att frågan om Edward Snowden ska försämra den rysk-amerikanska relationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".