Ärkebiskop kräver större insatser för samerna

1:54 min

Samernas framtid är hotad av klimatförändringar och storskalig exploatering i norra Sverige, hävdar ärkebiskop Anders Wejryd. Han anser att regeringen måste ta ett större ansvar.

– En del av de prospekteringar som nu kommer upp handlar om väldigt kortsiktiga saker, små fyndigheter. Man bygger inte upp någon infrastruktur. Vi tillåter oss att bli en kolonial ekonomi där man plockar ut rikedomar, säger Wejryd.

Utmaningarna för samernas rennäring har blivit allt större, framförallt under senaste decenniet. En av orsakerna gäller miljökonsekvenserna av klimatförändringar som förändrat biotopen i renbetesområden, enligt ärkebiskop Anders Wejryd.

En som märker av problemen för rennäringen är Sture Åhrén, ordförande i Ohredahke sameby i Norra Jämtland.

– Fjällen har blivit mer bevuxen av fjällbjörk. Till och med gran växer till fjälls! När jag började med renskötsel på 1960-talet var det bara två björkar vid vår kåtaplats. När jag besöker den i dag är det 50. Det där blir problem då man ska flytta ren i fjälldalarna, och då krymper också betesmarkerna, säger Sture Åhrén.

Ett annat orosmoment är vindkraft och expansion av nya gruvor i rennäringsområden:

– Den sameby som drabbas av gruvor, det är nästan som dödsstöten, säger Sture Åhrén.

Ärkebiskop Anders Wejryd befinner sig på i dag i Mo i Rana i norra Norge för att diskutera urfolkens rättigheter och rennäringens framtid. Han är mycket kritisk till hur den svenska regeringen hanterar dessa frågor:

– Det är konfliktfyllt med markanvändning i norr, och det måste nog vara regeringen som tar ansvar för att bereda sådana här konfliktfrågor, så att det kan bli en hållbar lösning. Det kan man inte be till exempel Sametinget att lösa.

Tycker du att man inte gör det?

– Ja, man har varit passiv, säger Anders Wejryd.

Flera av frågorna som rör Sveriges samer hanteras av Landsbygdsdepartementet, som säger till Ekot att Eskil Erlandsson i dag inte är tillgänglig för att kommentera ärkebiskopens kritik. Men i ett mejl skriver departementet till Ekot:

– Vi är medvetna om de problem som klimatförändringarna riskerar att medföra för samerna. Sametinget har därför under de senaste åren fått extra medel för just klimatanpassning. Sedan några år tillbaka har också samernas ställning stärkts i grundlagen genom att de numera omnämns som 'Det samiska folket' i regeringsformen.

Simon Andrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista