Journalister och människorättsaktivister protesterade mot en tidigare yttrandefrihetsskandal i Uganda. Foto: Rebecca Vassie/Scanpix.

Demonstrationer förbjuds i Uganda

1:39 min

I Uganda införs nu en lag som förbjuder alla demonstrationer där fler än tre personer deltar. Människorättsgrupper kritiserar lagändringen som de menar gjorts för att tysta protesterna mot president Museveni, och för att den stryper yttrandefriheten i Uganda.

"Den nya demonstrationslagen hämmar den politiska debatten i ett land där offentligt kritiserande redan är förenat med risker". Så sa Amnesty International efter att parlamentet röstat igenom lagen i veckan.

Kritikerna, däribland även människorättsorganisationen Human Rights Watch, hävdar att lagen bara är den senaste i raden av åtgärder för att tysta landets opposition vars ledare Kizza Besigye gripits flera gånger. Senast för några veckor sedan i huvudstaden Kampala efter att han anklagats för att planera illegala demonstationer för att försöka hetsa fram oroligheter, enligt regeringen.

Med den nya lagen måste alla som planerar att hålla ett politiskt möte eller demonstration med fler än tre personer meddela polisen minst en vecka i förväg. Polisen har i sin tur möjlighet att stoppa mötena om myndigheterna anser sig ha "rimliga skäl" till det.

President Yoweri Museveni har styrt Uganda i 27 år och är en av de ledare i Afrikas som suttit längst. Under 90-talet hyllades han av västvärlden för att han lyckats skapa stabilitet och ekonomisk tillväxt i Uganda som tidigare varit svårt härjat av inbördeskrig. Men på senare år har han fått utstå kritik. På hemmaplan för en allt mer utbredd korruption och sämre samhällsservice, men också från omvärlden, till exempel för landets stränga lagar mot homosexuella.

Och i maj släckte myndigheterna ner två radiokanaler och stängde en ledande dagstidning efter en kontroversiell artikel om planerna på att president Museveni ska efterträdas av sin egen son om några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista