Ingen granskning av svenska biståndspengar

1:57 min

Det saknas granskning av vad Sveriges 38 miljarder kronor i bistånd går till. Den nya granskningsfunktionen för svenskt bistånd, Expertgruppen för utvärdering och analys av svenskt internationellt bistånd, är försenad med cirka ett år.

När biståndsminister Gunilla Carlsson lade ner den tidigare granskningsmyndigheten Sadev vid årsskiftet, sade hon att den nya skulle fungera från den första juli. Men granskningen kommer inte igång förrän nästa år.

– Ja jag tror att det kommer att ta en del tid, något år eller så från att det man sätter igång till att de första rapporterna kan komma ut. Och då skulle vi tala om senare delen av våren. Nästa vår, säger Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen som är ordförande för den nya granskningsfunktionen.

Den nya granskningsfunktionen för svenskt bistånd är alltså försenad med cirka ett år. Något som upprör Socialdemokraternas talesperson i biståndsfrågor.

– Biståndsministern sa att hon förväntade sig att de första utvärderingarna av den nya organisationen skulle kunna komma fram vid halvårsskiftet. Jag tror att de flesta, inklusive mig, tolkade det som halvårsskiftet 2013, inte halvårsskiftet 2014, säger Kenneth G Forslund.

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M), lade ner den biståndsgranskande myndigheten Sadev den sista december förra året. Och nu blir det alltså ett längre uppehåll i granskningen av den 38 miljarder stora biståndsbudgeten. Enligt Kenneth G Forslund borde Sadev ha drivits vidare i avvaktan på en ny fungerande granskningsfunktion.

– Jag tycket det är viktigt att Expertgruppen får driva sitt arbete själva. Arbetet påbörjas nu successivt, säger biståndsminister Gunilla Carlsson och bekräftar att granskningen av biståndet inte har kommit igång.

Den nya granskningsfunktionen Expertgruppen för utvärdering och analys av svenskt internationellt bistånd är en självständig kommitté under utrikesdepartmentet. 

I styrelsen finns bland andra samhällsdebattören Hans Rosling, förra riksrevisorn Eva Lindström och Nobelstiftelsens vd, Lars Heikensten, som är ordförande. Heikensten säger att ett sekretariat anställs nu i höst och att rapporter kommer att beställas av fristående experter.

– Vi väljer helt själva vilka frågeställningar vi vill ta upp. Och vilka författare vi vill använda oss utav. Och när vi väl har gjort det så är det ju författarnas sak att skriva själva.  Så att författarna kommer så att säga att skriva i eget namn.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Erik Ridderstolpe

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista