Kritik mot att regioner ska planera nya bostäder

1:45 min

Bostadsminister Stefan Attefall vill ge mer makt till regionerna när det gäller planeringen av nya bostäder. Det innebär ett hot mot det kommunala självstyret och planmonopolet. Mats Gerdau är moderat och ordförande i kommunstyrelsen i Nacka. Han gillar inte bostadsministerns planer:

– Att lägga ett planmonopol, att det är någon annan som ska bestämma var det ska byggas i kommunerna – då går man ifrån hur det har varit i Sverige i 1000 år. Jag tror inte att det bidrar på något sätt till att öka bostadsbyggandet, säger han.

Det bostadsminister Stefan Attefall vill ha är en utredning om att bilda någon form av regionalt organ för att ge regionerna större inflytande över planeringsprocessen för att få fler bostäder.

Som det är nu är samordningen mellan många kommuner ofta dålig och det finns kommuner som bygger alldeles för lite. Planeringsprocessen behöver förändras, säger bostadsministern:

– Därför att vi ser att nuvarande system inte fungerar. Vi har för lite regionalt tänkande, men det är också svårt för enskilda kommuner att ta hänsyn till alla olika nationella mål och intressen som finns.

Stefan Attefall tar Stockholmsregionen med sina över 20 kommuner som exempel. Det finns en skriande brist på bostäder. Men växande kommuner som Nacka och Värmdö bygger inte mer än Ludvika med vikande befolkningssiffror.

Samma problem, att kommuner enbart ser till sina egna intressen och närmast struntar i regionens, finns på många håll, menar Attefall. Men den kritiken biter inte på Mats Gerdau i Nacka:

– Man kan inte ta ut ett enskilt år bara. Bygga bostäder tar ju jättelång tid, och många planer överklagas hela tiden och ligger i domstol. Där kanske staten, regeringen, kan ta initiativ och skynda på de processerna i stället. Då kan vi få fram många fler bostäder, säger han.

Även den politiska oppositionen är kritisk. Inte till att utreda planeringsprocessen, det är bra. Men det har gjorts förr och det är inte fler utredningar som behövs, menar Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna:

– Sverige behöver en ökad produktion av bostäder och då duger det inte med att bara hänvisa till fortsatt utredande.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Johanna Johansson

Ekot

Per-Anders Rehn

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista