Ärkebiskop Anders Wejryd. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Ärkebiskopen: Samer hotas av psykisk ohälsa

1:33 min

Regeringen står passiv när samernas framtid hotas av klimatförändringar och mark-exploatering. En konsekvens är bland annat psykisk ohälsa hos renskötarna. Det säger ärkebisop Anders Wejryd idag.

– Och även om en del kan säga, "det är flum hur man mår", så är det faktiskt ett samhälles ansvar för människor att vi ska kunna leva goda liv. Och här är det uppenbart människor som pressas mycket hårt och far illa, och så vill väl egentligen ingen ha det, säger Anders Wejryd.

Ärkebiskop Anders Wejryd befinner sig idag i Mo i Rana i Norge för att diskutera urfolkens rättigheter och rennäringens framtid.

Han är mycket kritisk till hur den svenska regeringen hanterar de här frågorna.

Samerna pressas av bland annat rovdjurspolitik, klimatförändringar och nya vindkraft- och gruv-etableringar. Regeringen måste ta ansvar för att hantera sådana här konfliktfrågor, enligt Wejryd.

Som en konsekvens av situationen finns en hög förekomst av psykisk ohälsa, som ångest och depression, bland renskötande samerna. Enligt Lars Jacobsson, professor emeritus i psykiatri vid Umeå universitet, som forskat om samers hälsa.

– Jag uppfattar det som stressymptom. Det är inte så att man är psykiskt sjuk i större utsträckning än svenskar i de här området. Men det är alldeles påtagligt att man är mer plågad, och det är stressrelaterat och relaterat till arbetssituationen, säger han.

Under sommarens landsmöte framförde Svenska Samernas Riksförbund kravet om ett centrum för samisk hälsa, för forskning och utbildning av bland annat personal vid landstingen i Norrland.

Ett sådant centrum finns i Nordnorge. Frågan har drivits av svenska samer länge, men enligt professor Lars Jacobsson, har regeringens arbetet med frågan nu helt stannat av.

– Det står alldeles still. Det finns ett förslag sedan flera år som har legat på Socialdepartementets bord, och det kom en motion till riksdagen i vinter och den har man avslagit. Så från regeringens sida finns det inget uppenbart intresse för detta. Jag tycker det är jättekonstigt, det skulle vara en skitsak för dem att bidra.

Ansvarig minister för samefrågorna är främst Eskil Erlandsson, han är idag inte tillgänglig för att kommentera kritiken.

Men i ett mejl skriver hans departement att man är medvetna om de problem som klimatförändringarna riskerar att medföra för samerna. Sametinget har därför under de senaste åren fått extra medel för just klimatanpassning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista