1 av 2
Rester efter branden på flygplatsen Jomo Kenyatta International Airport. Foto: Tony Karumba/Scanpix
2 av 2
Landets turism är beroende av en fungerande infrastruktur. Foto: Tony Karumba/Scanpix

Brand i Kenya orsakar problem för turismen

1:55 min

Orsaken till den omfattande branden vid den internationella flygplatsen i Kenyas huvudstad Nairobi i onsdags är fortfarande ett mysterium. Och även om flygtrafiken nu delvis kommit igång igen, menar vissa bedömare att storbranden kan få stora konsekvenser för Kenyas rykte som turistdestination.

Orsaken till varför Östra Afrikas mest trafikerade flygplats började brinna i onsdags, utreds fortfarande av Kenyansk polis som nu assisteras av utredare inom amerikanska FBI.

Känt är dock att det för kontinenten så viktiga transportnavet drabbats hårt den senaste veckan. Först ett fel på en bränslepump som lamslog flygtrafiken till och från Nairobi och bara några dagar senare storbranden som bland annat totalförstörde den internationella ankomsthallen.

Tält har nu satts upp intill inrikesterminalen för att tillfälligt kunna klara trycket från omvärlden under en tid på året då Kenyas så viktiga turism är beroende av en väl fungerande infrastruktur.

Men det har redan kommit kritik i Kenyanska medier mot att myndigheterna reagerade för långsamt på flygplatsbranden.

Och nyhetsbyrån Reuters säger sig ha pratat med vittnen som sett hur poliser som var först på plats ska ha brutit sig in bankomater och växlingskontor och tömt dem på kontanter, efter att branden startat. Uppgifter som chefen för polisens internutredningar dock inte säger sig känna till.

Flygplatsen hanterar nästan sex miljoner resenärer årligen vilket redan är dubbelt så många som vad den byggdes för på 70-talet.

Det gör storbranden extra besvärande för Kenya som har östra Afrikas största ekonomi som förutom turismen också är beroende av exportmöjligheter. Till exempel är Kenya en av de största exportörerna av snittrosor till EU.

Enligt myndigheterna ska en provisorisk internationell utrikesterminal nu byggas rekordsnabbt. Hur snabbt det går och när flygplatsen därefter kan börja fungera normalt igen, blir avgörande för om Jomo Kenyatta-flygplatsen ska kunna behålla sin status som knytpunkt på den Afrikanska kontinenten. Det hävdar flera flyganalytiker.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista