Kritikstorm mot att asylsökande portas i Schweiz

"Barnen och andra boende kan uppleva det som störande"
1:55 min

Schweiziska myndigheter har möts av stark kritik sedan asylsökande inte tillåtits besöka ett äldreboende, skolgårdar och gudstjänster vid en nyöppnad asylmottagning. Syftet var att främja fredlig samexistens med lokalbefolkningen, enligt en chef på den schweiziska migrationsmyndigheten.

– Föreställ er en skolgård eller en idrottsplats och att en stor mängd asylsökande uppehåller sig där hela dagarna, det är klart att barnen och andra boende kan uppleva det som störande.

Det säger Mario Gattica, en chef vid migrationsmyndigheten till tysk radio, sedan det kom fram att de lokala myndigheterna i samhället Bremgarten utanför Zürich enats med Migrationsverket om begränsningar i rörelsefriheten för asylsökande på den nyöppnade asylmottagningen där.

Skolgårdar, ett äldreboende, idrottplatser och en simbassäng skulle alla vara zoner som asylsökande skulle hålla sig borta ifrån. Reglerna i Bremgarten har möts av stark kritik för att vara ohållbara både humanitärt och juridiskt.

Anläggningen i Bremgarten är en del av en ny asylmottagningsreform i Schweiz, som tar emot relativt många flyktingar i förhållande till befolkningen, men där väljarna i juni röstade för tuffare asylregler.

Migrationsmyndigheten har haft vissa svårigheter med att hitta kommuner som velat ta emot asylsökande, och kommuner som säger ja har utlovats vissa möjligheter till begränsningar.

Men i dag uttalande sig landets justitieminister Simonetta Sommaruga efter reaktionerna på reglerna i Bremgarten.

– Grundläggande rättigheter gäller för alla och de är inte förhandlingsbara, sa hon och la till att några preventiva förbud mot bad i simbassänger  kommer inte tolereras.

Men ännu är kanske inte sista ordet sagt. Schweiziska medier rapporterar att diskussioner i flera andra kommuner om liknande segregerade områden pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".