Enligt vinhandlaren Renaud Saunier ser 2013 inte ut att bli en särskilt fin årgång. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.

Skral årgång i den franska vinproduktionen

Över en natt förstördes hektarvis av vinrankor
2:37 min

I Frankrike summerar man nu skadorna för landets vinproduktion efter den senaste veckans svåra oväder där kraftiga hagelskurar förstörde hela odlingar av druvor till berömda franska vinsorter.

Renaud Saunier, vinhandlare i norra Paris, pekar på flaskorna i sin butikshylla. Beaujolais och andra Bourgogneviner, exklusiva märken från små odlingar i Bordeaux, som alla påverkats av sommarens oväder runtom i Frankrike.

Förra helgens hagelstorm svepte slutligen in i hjärtat av den franska vinkulturen, vingårdarna i Bordeaux. Bara över en natt förstördes hektarvis av vinrankor, ett års hårt arbete och värden av tiotusentals euro.

Tidigare under sommaren har hagelskurar också förstört odlingar i vinregionen Bourgogne och dess södra distrikt Beaujolais.

De franska vintillverkarna, som de senaste åren utsatts för tuff konkurrens från andra delar av världen, inte minst från Sydamerika, har nu alltså också fått ännu en smäll av naturen. 2013 ser ut att bli en skral årgång.

Den europeiska vinproduktionen har överlag befunnit sig i förändring den senaste tiden. EU:s femårsplan för att föryngra och förnya stora gamla vingårdar i bland annat Frankrike – i praktiken bidrag till vinbönder mot att de gräver upp sina plantor – har mött starkt motstånd.

Målet har varit att bygga mer konkurrenskraftiga vinodlingar för framtiden, med världens yngre vinproducenter i åtanke. Förra året sjönk vinproduktionen inom EU med 10 procent jämfört med det goda vinåret 2011, också det till stor del beroende på dåligt väder.

Hur årets hagelskurar över Bordeaux och andra delar av Frankrike påverkar nästa års skördar återstår att se. De flesta större producenter är försäkrade och kommer att klara sig genom krisen, men för vissa små odlare kan några förstörda skördar innebära konkurs.

För vinhandlare som Renaud Saunier i Paris blir affärerna sällan lidande av ett års dåliga skördar. Snarare kan det ibland bli större efterfrågan på årgångar som blivit extra små och därför sällsynta i butiken.

Men 2013 ser inte ut att bli någon särskilt fin årgång, säger Renaud Saunier. Därför har han heller inga förhoppningar om att kunna sälja den dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".