Justitieminister Beatrice Ask tycker att det är viktigt att utländska experter är med i granskningen av Thomas Quick-fallen. Foto: Yvonne Åsell/Janerik Henriksson/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Ask bjuder in Norge att delta i Quick-granskning

1:34 min

Justitieminister Beatrice Ask bjuder nu in Norges regering att delta i den svenska kommittén som ska granska vad som gick snett i rättsväsendet och rättpsykiatrin i fallet Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall.

Tre av de åtta mord som Sture Bergwall nu friats från var norska, och Norge har uttryckt intresse för att delta i en granskning, säger justitieminister Beatrice Ask:

– Det jag nu har gjort är att jag tagit kontakt med den norska justitieministern för att höra om Norge är berett och kan bidra med expertis i det här arbetet.

Är de beredda att ingå i en svensk utredning?

– Vi har inte fått något svar än. Men det finns ett intresse från Norge, det vet jag, för det är flera norska politiker som har sagt att man har ett intresse, och det är naturligt, säger Beatrice Ask.

Regeringen kommer i början av hösten att tillsätta en kommitté för att granska rättsväsendets och den rättspsykiatriska vårdens agerande i samtliga åtta fall där Sture Bergwall först varit dömd och sedan friats.

Kommittén ska också undersöka om det finns strukturella brister i systemet för utredning av grova brott. Direktiven till kommittén är ännu inte klara.

Ett problem för justitieministern är att Sverige är ett litet land med relativt få höga jurister som brukar hålla i utredningar. Många har också på ett eller annat sätt under åren varit i kontakt med mordfallen.

Beatrice Ask har talat om behovet av att hitta utländska experter som kan ge ett annat perspektiv:

– Jag tror att det är väldigt viktigt att ha andra glasögon än de vi själva har. Sverige är ett litet land, och frågan är ju: Finns det strukturella problem som ger utrymme för den här typen av skandaler i framtiden och på vilket sätt kan man rätta till det?

– Jag är övertygad om att man behöver se på den frågan utifrån fler perspektiv. Det är mot den bakgrunden jag tyckte att utländsk expertis måste finnas med i arbetet, säger justitieminister Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista