1 av 5
Ann Helen Larsson utanför sitt hus där golven lutar och husgrunden har släppt. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio
2 av 5
Några av de nio färggranna husen som alla fått skador. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges radio
3 av 5
Johan Nirlén har fått lov att lägga ut träplankor för att ta sig in i garaget. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges radio
4 av 5
Spricka i Johan Nirléns garage. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio
5 av 5
Ann Helen Larsson hus där en spricka gjort att huset släppt från grunden. Foto: Lisa Linder Lindberg / Sveriges Radio

Gruvan förstör husen – folk tvingas flytta

Boende är rädda att husen rasar
2:08 min

I Malmberget utanför Gällivare pågår sedan flera år tillbaka en flytt av delar av samhället på grund av gruvdriften som underminerat marken. Men under sommaren har flera hus, som ligger i ett område som man tidigare inte trott skulle ha påverkats av gruvan, börjat spricka. 

Flera av husägarna har tvingats lämna sina hem och nu lovar gruvbolaget LKAB att hjälpa husägarna. Ann Helen Larsson bor i ett av husen som skadats.

– Golvet i det här rummet lutar ju som om man sitter på stolen så rullar man bakåt, säger Ann Helen Larsson.

Hur känns det att bo så här?

– Jag har flyttat. Min dotter mår inte bra av att bo så här, eller jag håller på att tömma det nu.

Ann Helen Larsson visar stora sprickor i husgrunden.Här vid östra Malmberget har radhuslängans alla nio färggranna hus skador. Skador som har förvärrats under det senaste året. Det handlar om golv som lutar, sprickor i fönstern, dörrar som inte går att stänga och el- och vattenledningar som går sönder.

Johan Nirlén har bott i ett av husen i drygt ett och ett halvt år och han är orolig att husen ska rasa.

– Jag orkar inte bry mig längre, jag har slutat att reparera huset. Jag har som helt tappat tron på den här radhuslängan, säger Johan Nirlén.

Gruvbrytningen under Malmberget har genom åren lett till sprickbildning under samhället och flera av husen i Malmberget har redan fått flyttas på grund av LKAB:s gruvdrift. Men enligt gruvbolaget ska den här gatan på östra sidan av berget inte påverkats av gruvbrytningen. Trots det har husen börjat spricka. En undersökningen pågår om vad det kan beror på. En teori är att gruvan kan ha påverkat en naturlig sprickbildning som går under husen. Och nu säger LKAB, som redan tidigare löst in ett av husen här, att  dom kommer att hjälpa alla husägare oavsett orsak till skadorna. Anders Lindberg är informationschef på LKAB.

– Vi vill låta husägarna ta ställning till om vi antingen står för de här reparationerna eller om vi måste köpa husen för att det inte går att laga dem, eller för att de inte vill bo kvar även om det går att reparera, säger Anders Lindberg, kommunikationsdirektör LKAB.

Radhusägaren Tommy Martinsson har redan flyttat till sommarstugan och ser bara en lösning.

– Jag är inte intresserad av någon reparation utan alla vi vill att LKAB löser in kåkarna. Jag vill inte bo kvar här för husen är ju dödsdömda. Det går inte att repa för det finns ingen grund som de står på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".