Pelletsverket i Svappavaara. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.

Anläggning ska stoppa gruvutsläpp - efter sex år

"Den situation som råder är inte acceptabel"
1:43 min

Efter sex år med för höga utsläpp från gruvan i Svappavaara i Norrbotten och efter kritik från EU-kommissionen som har hotat Sverige med ett vite - har gruvbolaget LKAB nu byggt en ny reningsanläggning. Men det råder delade mening om reningen kommer att var tillräcklig.

– Vi drar ner våra rökgasutsläpp markant. På vissa parametrar handlar det om att minska utsläppen med upp till 90 procent, säger Linda Dahlström, tillförordnad miljöchef på LKAB.

Pelletsverket i Svappavaara utanför Kiruna släpper ut flera giftiga och miljöskadliga ämnen som till exempel svaveldioxid och klor direkt ut i naturen. För reningsanläggningen i Svappavaara är över 30 år gammal.

Senast 2007 skulle en ny reningsanläggning ha varit på plats, och tidigare i år hotade EU-kommissionen Sverige med ett vite på 100 000 kronor per dag.

Men reningsverket beräknas vara igång först nu under hösten, alltså sex år senare. Enligt David Berggård som är miljöingenjör på Länsstyrelsen i Norrbotten är det allvarligt att det tagit så lång tid.

– Vi har ju sett mycket allvarligt på det, inte minst mot bakgrund av att det är ett direktiv som Sverige åtagit sig gentemot EU. Den situation som nu råder är inte acceptabel. Vi har fått en hel del klagomål från människor som bor i Svappavaara om besvärande nedsmutsig och liknande, säger han.

Frågan om LKAB:s åtgärder är tillräckliga för att minska utsläppen kommer att prövas av mark- och miljödomstolen i Umeå i slutet av augusti.

– De utgångspunkter vi fått hittills pekar på att det finns brister, man når inte kraven som vi har angett, säger David Berggård.

Men LKAB hoppas att den nya reningsanläggningen vid Svappavaaragruvan kommer att uppfylla miljökraven.

– Ja, i stort sett tror jag det. Men sanningen får du läsa i miljörapporten nästa år, säger Linda Dahlström, biträdande miljöchef på LKAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".