Sergey V. Lavrov och John Kerry. Foto: Win McNamee/Scanpix.

Ministrar möttes trots kylig relation

1:10 min

I kväll svensk tid möttes Rysslands och USA:s utrikes- och försvarsministrar i Washington. Ett möte om flera viktiga frågor där länderna har olika åsikter, bland annat om kriget i Syrien. Men efter president Obamas beslut att ställa in ett möte med Rysslands president Putin är relationen mellan länderna kyligare än på länge.

Mötet idag mellan Ryssland och USA:s utrikes- och försvarsministrar var från början tänkt som förberedande samtal inför president Obama och president Putins möte i Moskva i höst.

Ett möte Obama ställde in efter att Ryssland gett den av USA spionmisstänkte Edward Snowden tillfällig asyl i landet. Obama blev besviken på Rysslands agerande, sa han i en intervju i tisdags och Rysslands regering sa att de blev besvikna på USAs agerande.

Relationen mellan länderna är nu kyligare än på länge.

Men mötet i Washington idag ställdes inte in och den amerikanske utrikesministern John Kerry sa innan samtalen att även om de kommer prata om sådant de inte håller med varandra om, så måste de arbeta runt meningsskiljaktigheterna och enas om hur de ska hantera tex Syrienkrisen.

Kerrys ryska kollega Sergei Lavrof sa att deras mål när det gäller Syrien är detsamma, de måste få igång en politisk process i det krigshärjade landet.

Andra ämnen på agendan i dag är Kärnvapennedrustning, missilförsvar och mänskliga rättigheter.

Utrikesdepartementens taleskvinna Jen Psaki sa innan mötet att Snowdenfrågan kommer att komma upp, men att USA många gånger tidigare krävt att få honom utlämnad i samtal med ryssarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista