Obama vill skapa insyn i avlyssningsprogram

1:14 min

Det ska bli lättare för allmänheten att få insyn i USA:s hårt kritiserade avlyssningsprogram, det sa president Barack Obama på en presskonferens alldeles nyss. Nyheten kommer efter att Obama den senaste veckan haft flera möten med kritiker av avlyssningen från den amerikanska säkerhetstjänsten NSA.

– Det räcker inte att jag har förtroende för hur övervakningsprogrammen fungerar, det amerikanska folket ska också kunna känna förtroende, sa president Barack Obama på en presskonferens nyss i Washington.

Där presenterar han en rad förändringar av den nationella säkerhetstjänsten, NSAs hårt kritiserade avlyssningsprogram. 

Bland annat föreslår han att en oberoende panel ska se över USA:s övervakningsbefogenheter.

Obama vill också utse en oberoende jurist som ska kunna argumentera mot staten i den domstol som beslutar om vilka som får avlyssnas och inte.

Dessutom säger Obama att så många hemligstämplade dokument som möjligt ska offentliggöras för att allmänheten ska få större insyn och förståelse för varför NSAs övervakningsprogram är viktiga.

Obamas besked idag kommer efter växande kritik i kongressen mot avlyssningsprogrammen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista