Stor brist på svenskt nötkött

Det stor brist på nötkött i Sverige och även i flera andra EU-länder. Orsaken är EU:s nya bidragssystem som gör att köttbönderna får mellan 20 och 30 procent mindre i ersättning efter årsskiftet för det kött som levereras. Istället importeras bland annat irländskt och finskt kött.

– Jag köper inte det. Det är väl att jag känner med svenska bönder och för att jag är så himla svensk, säger Ingrid Grave-Myller, kund på en Ica-butik i Göteborg.

”Känns tryggt med svenskt”
– Jag vill ha svenskt för att det känns tryggast, man vet inte vad det är för sjukdomar i irländskt. Svenskt känns som det är bättre, säger Caroline Reiderbrandt, som är kund i en annan mataffär.

– Det är synd att vi inte själva har någonting själva så att vi måste importera, säger Ralf Andersson.

En stor gul skylt upplyser kunderna om bristen på nötkött och att butiken därför tvingas ha irländskt och finskt nötkött i hyllorna i stället.

Var tredje förpackning
Just här på Ica Maxi intill E6:an i Göteborg är var tredje förpackning med nötkött märkt med ursprungland Irland och i något fall Finland istället. Så här ser det ut över hela Sverige och också i många EU-länder.

Bristen på nötkött är akut efter årsskiftet när bidragssystemet inom EU lades om. Det innebär att köttbönder nu inte får lika mycket betalt per kilo kött som före årsskiftet och därför valde många köttbönder att skicka djur till slakt före årsskiftet istället.

– Redan innan reformen träde i kraft vid årsskiftet kände vi till att det kunde bli ett problem när man gick över från gårdagens djurbidrag till gårdsstödet, säger Annelie Rosell, handläggare för nötköttsfrågor på Jordbruksverket.

– Av den anledningen begärde Sverige att vi skulle få övergångsregler. Tyvärr kom beslutet om övergångsregler senare än vi hade önskat, säger hon.

Får mindre i ersättning
Det nya bidragssystemet har medfört att köttbönderna får mellan 20 och 30 procent mindre i ersättning. Ica, Coop och Axfood vittnar alla om bristen på svenskt nötkött och nu börjar det också bli svårt att få tag på nötkött i andra EU-länder. Priserna har stigit igenomsnitt med tio procent på några veckor.

– Jag tycker att de är bedrövligt. Vi kämpar och sliter med att marknadsföra svenskt kött så visst är det beklämande att vi behöver sätta upp skyltar med texten att nu finns det inget kött, säger Rolf Karlsson, ägare till en Ica Maxi-butiken i Göteborg.

Du är rätt irriterad?

– Ja, lite grann. Ena studen går bönderna ut och slår på stora trumman att vi inte ska importera kött från andra länder och helt plötsligt levererar man inte till oss, säger Ica-handlaren Rolf Karlsson.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se