Obama talar inför pressuppbåd i East Room, Vita huset. Foto: Charles Dharapak/Scanpix

Hemliga dokument ska bli offentliga

1:55 min

Det ska bli lättare för allmänheten att få insyn i USA:s hårt kritiserade avlyssningsprogram. Det föreslog president Barack Obama på en presskonferens igår. Nyheten kommer efter att Obama den senaste veckan haft flera möten med kritiker av den nationella säkerhetstjänsten NSA:s övervakning.

"Det räcker inte att jag har förtroende för hur övervakningsprogrammen fungerar. Det amerikanska folket ska också kunna känna förtroende", sade president Barack Obama.

Han talade vid en presskonferens i Vita Huset och föreslog en rad förändringar gällande den nationella säkerhetstjänsten, NSA:s hårt kritiserade avlyssningsprogram. 

Bland annat vill han att en oberoende expertgrupp ska se över USA:s övervakningsbefogenheter och komma med förslag på hur den nationella säkerheten ska kunna balanseras med medborgarnas integritet.

Även utse en oberoende jurist som ska ha möjlighet att argumentera mot staten i den domstol som beslutar om avlyssning. Dessutom säger Obama att så många hemligstämplade dokument som möjligt ska offentliggöras för att allmänheten ska få större insyn i och förståelse för varför NSA:s övervakningsprogram är viktiga.

Beskedet från Obama kommer efter växande kritik i kongressen de senaste veckorna, från både republikanskt och demokratiskt håll, mot avlyssningsprogrammen och särskilt den breda insamlingen av amerikanska medborgares telefontrafik.

Vidden av NSA:s datainsamling blev känd efter att Edward Snowden läckte hemliga dokument tidigare i år och Obama beklagade igår att debatten tagit fart genom läckorna och inte genom en som han kallar det laglig process. Och Snowden, som nu är misstänkt för spioneri och har fått tillfällig asyl i Ryssland, är ingen patriot, sade Obama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista