Kritik mot spanska uppehållstillstånd

Spaniens beslut om att erbjuda en miljon illegala invandrare arbetstillstånd och uppehållstillstånd har fått flera andra EU-länder att reagera negativt. Migrationsminister Barbro Holmberg anser att det leder till en ökad flyktingström.

Frågan ska diskuteras av EU:s ministerråd för asyl och flyktingar nästa vecka och då kommer Sveriges migrationsminister Barbro Holmberg att vara en av dem som tycker att Spanien gör fel.

– Jag menar att det inte är någon bra lösning utan tvärtom kan det leda till att man för ett ännu större problem. Vi har en rad olika erfarenheter av den typen av åtgärder. Vi har sett att det leder till att ännu fler människor kommer och lever och arbetar illegalt, säger migrationsminister Barbro Holmberg.

– Vi måste hitta andra mera hållbara lösningar, säger hon.

Hur borde Spanien ha gjort?

– Spanien måste, precis som alla andra länder, ha dels en asylpolitik som håller måttet och dels en invandringspolitik. Spanien har precis som alla andra länder i EU en reglerad invandring. Den måste man se till fungerar, säger Barbro Holmberg.

Ska diskutera frågan i EU-nämnden
Migrationsminister Barbro Holmberg som ska diskutera den här frågan med riksdagens EU-nämnd på fredagen. Hon pekar också på att den spanska amnestin inte innebär någon långsiktig trygghet för de illegala invandrarna i Spanien.

– Spanien har sagt att de människor som jobbar illegalt får stanna i ett år om de har ett arbetskontrakt, sedan ska det omprövas igen och då kanske de åker ut om de inte har något jobb. Det är ingen säker situation för dessa människor, säger hon.

Samtidigt är det så att den som från början invandrat olagligt och sedan har arbetat legalt i Spanien under fem år också har rätt att fritt flytta till ett annat EU-land och söka jobb där.

Holland och Tyskland oroar sig
Det är framför allt Tyskland och Holland som har oroat sig för den här typen av oönskad invandring.

Det spanska förslaget går tvärsemot EU:s ambitioner att ha en i stort sett gemensam flykting- och asylpolitik från år 2010. Den debatt Spanien redan orsakat visar hur svårt det blir att i praktiken genomföra en sådan gemensam politik.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se