Sverige försöker sälja Jas till Thailand

Regeringen och Saab har återupptagit arbetet med att sälja stridsflygplanet Jas Gripen till Thailand. Diskussionerna sammanfaller med det svenska kungaparets besök i landet.

Diskussionerna har legat nere sedan flodvågskatastrofen, men återupptogs i slutet av förra veckan då försvarsminister Leni Björklund träffade sin thailändske kollega i Bangkok. Samtidigt besöker kungen Thailand.

Kung Carl Gustaf är i Thailand för att tacka det thailändska folket för deras arbete efter flodvågskatastrofen. Samtidigt har en grupp höga chefer från försvarets materielverk och Saab rest dit för att diskutera Jas Gripen med det thailändska flygvapnet.

– På Thailands inbjudan har vi återupptagit de diskussioner vi hade före jul före katastrofen, säger Owe Wagermark, informationschef på Gripen Internationals.

Vad består diskussionerna i?

– Det är diskussioner där vi försöker hitta varandra eftersom den thailändske flygvapenchefen gick ut publikt och annonserade att man hade valt ut Gripen för fortsatta detaljdiskussioner och där är vi.

Försäljningen kritiseras
Den svenska regeringen har varit djupt involverad i försöken att sälja stridsflygplanet Jas Gripen till Thailand.

Men planerna har fått kritik av freds- och människorättsorganisationer på grund av den thailändska regeringens bristande respekt för mänskliga rättigheter, inte minst gentemot den muslimska minoriteten i södra Thailand.

I den thailändska regeringens kamp mot narkotikan förra året dödades över 2 000 personer. Flodvågskatastrofen innebar ett stopp i samtalen kring en försäljning av stridsflygplanet.

Försvarsministern i Thailand
I slutet av förra veckan reste försvarsminister Leni Björklund till Thailand. Enligt ett pressmeddelande skulle hon besöka katastrofområdet, tala med svensk personal samt träffa sin thailändske kollega.

Syftet med mötet med den thailändske försvarsministern var ”att framföra ett tack till den thailändska försvarsmakten för deras arbete med att söka efter och ta hand om omkomna svenskar efter flodvågskatastrofen”.

Men samtalet kom också att handla om Thailands eventuella köp av stridsflygplanet Jas Gripen. Det här bekräftas av Leni Björklunds pressekreterare Magnus Edin.

Kungen tackar thailändarna
Nu är kungen i Thailand för att framföra sitt tack till det thailändska folket för deras arbete efter flodvågskatastrofen.

Samtidigt har höga chefer på Saab, Gripen International och den statliga myndigheten FMV rest ned för att träffa företrädare för det thailändska flygvapnet.

– Vi är i Thailand på grunda av de frågor som Thailand och thailändska flygvapnet har ställt kring Gripen och där vi har fått ett uppdrag från regeringen att svara på de frågorna, säger Ulf Lindström pressansvarig på FMV.

Inget samband
Förhandlingar om stora vapenaffärer synkroniseras ofta med officiella statsbesök men enligt Owe Wagermark informationsdirektör på Gripen International finns inget samband mellan kungens besök i Thailand och samtalen om Jas Gripen.

– Nej, det bara råkade bli så. Jag tror inte att det thailändska flygvapnet visste om.. ja det vet de, men det fanns ingen koppling. Alls. Vi är där på egna meriter och helt egna möten, säger Owe Wagermark, informationsdirektör på Gripen International.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se